Rusia si Ucraina spun ca reluarea livrarilor de gaz este iminenta
Data publicarii: 20-01-2009 | InternationalReluarea livrarilor de gaz rusesc este iminenta, au asigurat luni premierii Vladimir Putin si Iulia Timosenko, dupa semnarea unor acorduri ce inlatura ultimele obstacole in rezolvarea crizei, relateaza AFP.
Kievul se asteapta ca Rusia sa reia "in urmatoarele ore" livrarile de gaz prin Ucraina, a spus Iulia Timosenko. "Noi vom redemara tranzitul gazului de cand el va intra poe gazoductele ucrainene", a promis ea.
"La ora actuala, Ucraina si Rusia si-au rezolvat toate problemele si nu vor face nicio reclamatie legata de pierderile" provocate de acest conflict, a mai spus Timosenko.
Gazprom va da drumul la gaz spre Ucraina, a spus si Vladimir Putin, dupa discutiile avute la Moscova cu Timosenko. "Gazprom a primit ordinul de a incepe livrarea de gaz in toate directiile si este gata sa raspunda cererii zilnice a consumatorilor europeni", a spus Putin, la ceremonia de semnare a contractelor intre Gazprom si Naftogaz.
Documentele semnate de Aleksei Miller si Oleg Dubina, in prezenta celor doi premieri, vizeaza aprovizionarea cu gaz a Ucrainei si tranzitul gazului spre Europa, pe o perioada de zece ani.
Prudenta, Comisia Europeana a cerut luni sa-i fie transmisa ora exacta la care vor fi reluate livrarile spre Europa si a spus ca observatorii ei vor verifica tranzitul gazului.
Pana atunci, Grupul de coordonare pentru gaz - o instanta ce grupeaza experti din cele 27 membre UE, precum si reprezentanti ai industriei gazului - s-a reunit la Bruxelles pentru a evalua situatia.
Putin a explicat ca Rusia si Ucraina s-au inteles asupra "unei formule a pretului de piata pe model european pentru comertul de gaz, incepand de la 1 ianuarie. Mai mult, intermediarii vor fi exclusi din schema de reglementare pentru gazul livrat", a explicat el.
Detaliile contractelor nu sunt cunoscute deocamdata, dar Timosenko a spus ca pretul mediu pentru Ucraina in 2009 va fi "aproape" de 230-250 de dolari mia de metri cubi. Tariful va fi stabilit in functie de o "formula" folosita pentru tarile europene su care tine cont de pretul petrolului, a explicat ea, promitand sa anunte pretul "in doua-trei zile".
Putin a mai spus ca fluxul gazului prin Ucraina spre Eropa nu mai trebuie verificat de observatorii internationali. Rusia legase initial reluarea livrarilor de implementarea in teritoriul ucrainean a unui sistem de verificare a tranzitului, Moscova acuzand Kievul ca fura din gazul destinat europenilor.
Moscova a oprit livrarile catre Ucraina la 1 ianuarie 2009 din cauza conflictului pe tema pretului gazului si achitarii datoriilor. Rusia a intrerupt la 7 ianuarie livrarile de gaz spre Europa prin Ucraina.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman