Presedintia UE doreste elaborarea unui plan impotriva deficitelor bugetare
Data publicarii: 19-01-2009 | EconomiePresedintia ceha a Uniunii Europene vrea sa determine statele membre sa adopte un plan concertat pentru a diminua deficitele bugetare pe care le adancesc diversele planuri de relansare economica, sustine editia de luni a cotidianului Financial Times Deutschland, citat de AFP.
O propunere in acest sens va fi facuta in cursul reuniunii ministrilor europeni ai finantelor ce se va desfasura luni si marti la Bruxelles. Germania si Olanda sunt favorabile acestei idei, insa Franta s-a opus, la fel si Italia si Grecia, potrivit cotidianului economic german.
"Dupa coordonarea planurilor de relansare, este necesara o coordonare a consolidarii", scrie ministrul ceh al finantelor, Miroslav Kalousek, intr-un document obtinut de FTD. Astfel, conform propunerii, europenii si-ar lua pana la vara angajamente in ceea ce priveste redresarea finantelor lor publice.
Dupa acordul tarilor europene, in decembrie, asupra unui plan de relansare de circa 200 de miliarde de euro si dupa lansarea masurilor natonale, guvernele isi revizuiesc pe rand obiectivele lor bugetare.
Comisia Europeana a declarat ca va da dovada de o oarecare flexibilitate in materie bugetara, ramanand totusi in limitele prevazute de Pactul de stabilitate, din cauza "circumstantelor exceptionale".
"Exista un risc ca, daca nu respectam disciplina, sa avem cu adevarat probleme in a diminua datoriile", a avertizat Kalousek.
Recurgerea masiva la imprumuturi pentru a finanta planurile de relansare sporeste, de fapt, pe termen scurt instabilitatea economica a anumitor tari deja foarte indatorate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii