The Guardian: Criza va aduce lupte de strada in Romania
Data publicarii: 19-01-2009 | EconomieCresterea inflatiei, disponibilizarile masive si criza gazelor se vor resimti puternic in tarile din Europa de est, in special in Romania, Bulgaria si tarile baltice, unde tensiunile economice, sociale si politice ale ultimelor luni vor duce la greve si lupte de strada. Potrivit expertilor citati de "The Guardian" si preluati de ziare.com, Europa de est se indreapta catre o violenta "primavara a nemultumirilor", generata de criza economica globala: greve violente care vor recidiva in lupte de strada.
Lovite din ce in ce mai rau de criza financiara, Romania, Bulgaria si tarile baltice trebuie sa faca fata si unei destabilizari politice adanci, unui conflict social si unor tensiuni rasiale ce vor prinde din ce in ce mai mult contur. Cele mai recente estimari arata ca economia unor tari est-europene, dupa ce a inregistrat o crestere economica dubla in ultimii zece ani, nu va depasi 5% in acest an, cu o culme a inflatiei de 13%.
Analistii se tem ca Romania, care a intrat in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 odata cu Bulgaria, va fi urmatorul stat care se va confrunta cu tensiuni din ce in ce mai violente in randul populatiei.
Printre marile companii din Romania care ameninta cu disponibilizari masive este si producatorul low-cost Dacia, unde 40.000 de angajati ar putea intra in somaj tehnic daca vanzarile nu vor fi recuperate. In ciuda estimarilor, purtatorul de cuvant al Renault, care detine Dacia, spune ca o asemenea reducere a angajatilor ar fi posibila doar intr-un "scenariu catastrofic". Pe de alta parte, uzinele Dacia au fost oprite in Romania pentru mai mult de doua luni.
O alta problema in Romania, ca si in restul regiunii, este ca multi proprietari de locuinte din clasa de mijloc au contractat credite ipotecare in euro. Achitarea ratelor a devenit din ce in ce mai dificila, odata ce moneda locala a inceput sa se devalorizeze.
Dr. Jonathan Eyal, specialist in regiune, de la Royal United Services, Londra, spune ca tarile est-europene nu sunt pregatite pentru impactul recesiunii mondiale si risca probleme sociale. "In multe cazuri, este vorba despre economii fragile, cu structuri politice lipsite de elasticitate, cu partide politice care nu sunt foarte bine definite si institutii slabe. Nu sunt pregatite pentru ceea ce le-a lovit. Anul trecut s-au clatinat tarile vest-europene. Acum, cea care primeste in plin lovitura crizei este periferia mai slaba", a adaugat Eyal.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des