UE acuza Microsoft ca incalca regulile competitiei in navigarea pe internet
Data publicarii: 17-01-2009 | InternationalComisia Europeana (CE) a acuzat Microsoft ca obstructioneaza competitia prin includerea sistemului de navigare pe web Internet Explorer in pachetele Windows, acuzatie ce marcheaza cea mai recenta miscare dintr-o batalie indelungata si costisitoare cu compania de software, relateaza Reuters.
CE a ajuns la concluzia preliminara ca Microsoft, care controleaza trei sferturi din piata mondiala de sisteme de navigare pe internet, a impiedicat intrarea in competitie a unor sisteme concurente si a incalcat reglementarile Uniunii Europene (UE), abuzand de pozitia sa dominanta.
Reprezentantii Comisiei Europene au adaugat ca Microsoft are la dispozitie opt saptamani ca sa raspunda listei de acuzatii ce a fost trimisa companiei si care ameninta sa amendeze gigantul american de software, daca descoperirile preliminare se confirma.
Microsoft a platit Comisiei amenzi ce depasesc 1 miliard de dolari.
CE "aduce dovezi si schiteaza concluzia preliminara ca interconectarea sistemului de navigare Internet Explorer de sistemele de operare Windows dauneaza competitiei intre sistemele de navigare pe internet, submineaza inovarea produselor si, in cele din urma, reduce posibilitatile de alegere ale consumatorului", potrivit comunicatului bratului executiv al Uniunii Europene.
"In cazul in care concluziile preliminare se confirma, Comisia poate impune o amenda Microsoft, poate cere companiei sa inceteze abuzul si sa impuna remedii care ar restabili posibilitatile de alegere autentica pentru clienti si sprijini competitia din punctul de vedere al meritelor reale", avertizeaza CE.
Microsoft si Uniunea Europeana s-au angajat de ani de zile intr-o disputa din cauza problemelor de competitie, iar firma americana a fost amendata de mai multe ori, ca urmare a acuzatiilor ca abuzeaza de faptul ca domina 95% din piata sistemelor de calculatoare personale, prin intermediul programului omniprezent Windows.
"Acest caz are legatura cu viitorul, cu pastrarea unui internet deschis si dinamic", a spus Thomas Vinje, avocat al Clifford Chance, care reprezinta ECIS, o organizatie non-profit ce promoveaza conditiile de piata in sectorul tehnologic.
"Microsoft a ajuns sa fie omniprezent cu sistemul Internet Explorer. Aceasta omniprezenta dauneaza competitiei si favorizeaza monopolurile Microsoft in feluri care nu au nicio legatura cu meritele produselor Microsoft", a adaugat avocatul de la Clifford Chance.
Microsoft, pe de alta parte, anunta intr-un comunicat separat ca studiaza punctele de vedere ale Comisiei Europene si ca nu exclude posibilitatea de a cere o audiere formala.
Comunicatul citeaza, de asemenea, CE ca afirmand ca masurile instituite in 2002 de tribunale americane dupa proceduri antitrust nu legalizeaza legarea sistemelor Windows-Explorer.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman