Programul Casa Verde a fost amanat pe termen nedeterminat
Data publicarii: 15-01-2009 | MediuProgramul Casa Verde a fost amanat din nou, pe termen nedeterminat, atat pentru ca bugetul fondului de mediu nu a fost aprobat, cat si din cauza ca Ministerul Mediului a identificat patru probleme ale programului, a declarat, joi, ministrul de resort, Nicolae Nemirschi.
"Am identificat patru probleme care au determinat amanarea acestui program. Prima tine de o incapacitate la nivelul Administratiei Fondului de Mediu de a indeplini prima sarcina, si anume validarea instalatorilor. A doua se refera la niste nereguli din ghidul solicitantului, legate de neclarificarea principiului 'primul venit, primul servit'. De asemenea, cred ca multi solicitanti vor cere acesti bani pentru case de vacanta si nu mi se pare oportuna cheltuirea atator bani pentru aceste locuinte, pe care oamenii le folosesc de cel mult cateva ori pe an", a spus Nemirschi.
In plus, el este nemultumit de faptul ca ghidul nu precizeaza cati dintre producatorii echipamentelor de energie eoliana, de panouri solare sau pompe geotermale trebuie sa provina din Romania sau din Uniunea Europeana, deoarece nu vrea ca "produse din Asia, care au preturi mici si o calitate necorespunzatoare, sa fie cele mai vandute prin acest program".
Ministrul Mediului a adaugat ca va prezenta aceste probleme in sedinta de guvern de vineri, urmand ca Executivul sa aleaga intre revizuirea ghidului solicitantului, reducerea partiala a finantarii pentru acest program, continuarea lui in forma propusa de fostul ministru al Mediului - Attila Korodi - si anularea intregului program de inlocuire sau completare a sistemului clasic de incalzire cu sisteme care folosesc energie alternativa.
"Sursa de bani poate fi indreptata atat in aceasta zona (spre acest program n.r.), cat si spre alte zone care pot produce locuri de munca si bani pentru Romania", a mai spus Nemirschi.
Pana joi dimineata au fost validate 367 de firme de instalatori pentru programul Casa Verde
Pana joi la ora 10, fusesera validate 367 de firme din intreaga tara, iar pentru restul de 1.490 de companii interesate au fost intocmite scrisori de refuz, care cuprind si motivul respingerii, a declarat presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, care raspunde de programul Casa Verde.
Atat Toti, cat si Nemirschi se asteapta, insa, la contestatii din partea firmelor respinse, de aceea nu au repartizat sumele anuntate pentru acest program.
"E suficient ca o contestatie sa fie admisa, ca sa fim nevoiti sa recalculam repartizarea banilor", a explicat Nemirschi.
Bugetul pentru programul Casa Verde anuntat, initial, pentru acest an, de 520 milioane lei, il depaseste de 2,3 ori pe cel de inlocuire a parcului auto (Programul Rabla), de 228 milioane lei.
Programul Casa Verde de inlocuire a sistemelor clasice de incalzire cu surse alternative de energie este finantat din taxa de poluare auto, iar bugetul alocat pentru 2009 este de 520 milioane lei - 400 milioane lei pentru populatie, iar restul pentru autoritati locale, ONG-uri, scoli, ocoluri silvice.
Daca guvernul va decide continuarea programului in forma actuala, populatia va primi subventii de 90% din cheltuielile cu aceste instalatii, dar nu mai mult de 25.000 lei de instalatie, banii urmand sa fie virati direct firmelor instalatoare, acestea fiind cele care vor decide, de altfel, si tipul de instalatii necesare, in functie de locuintele solicitantilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă