Microcreditele, afectate diferit de criza financiara

Data publicarii: 15-01-2009 | Finante-Banci

Companiile care se imprumuta de la bancile din Romania intampina cele mai mari dificultati. Institutiile financiare nebancare ale caror linii de finantare din strainatate sunt inca deschise fac fata cel mai bine problemelor din prezent.

Criza financiara ii impinge pe multi romani spre microfinantari.

Conditiile de creditare impuse de banci s-au inasprit si, nu de putine ori, cine vrea sa ia un credit de nevoi personale se loveste de un refuz: fie pentru ca nu mai sunt bani, fie pentru ca solicitantul nu se mai incadreaza in gradul maxim de indatorare impus de regulamentul de creditare al BNR.

In plus, brokerii de credite sustin ca unele banci nu au putut sa mai dea credite pe perioada necesara adaptarii sistemelor informatice la cerintele de calcul a dobanzii impuse de Protectia Consumatorilor.

Prudenta, cuvant-cheie

Cu toate ca unele companii de credite nu duc inca lipsa de clienti, toata lumea recunoaste imposibilitatea de a se sustrage crizei. "Suntem la fel de afectati ca si sectorul financiar", a declarat Daniel Boaje, directorul general adjunct al Cetelem. 

Unele companii de credite au fost, insa, luate cu asalt de cererile de imprumut venite in ultima perioada. In aceasta categorie intra si Cofidis, una dintre firmele care acorda finantari prin telefon.

"Chiar daca activitatea de promovare a fost restransa, cererile de creditare nu au scazut pe masura bugetului de promovare, avand cereri peste numarul asteptat", au declarat reprezentantii Cofidis.

Sursele de finantare, la mare cautare

De aceeasi parte a baricadei se afla si Provident Financial, companie care a inregistrat recent o crestere a solicitarilor. "Consideram ca acest lucru se datoreaza perioadei de dinainte de sarbatori, cand, in general, nevoia de bani creste", spun reprezentantii Provident.

Acestia sustin ca nu au inca probleme legate de lichiditate, intrucat grupul din care fac parte beneficiaza de o linie de creditare de 410 milioane de lire sterline pana in octombrie 2011.

Situatia este similara si in cazul Cofidis, care a inceput deja discutiile legate de o eventuala preluare cu o banca franceza, care ar urma sa asigure toate resursele financiare necesare.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: