BNR hotaraste daca relaxeaza creditele ipotecare, dar pastreaza fisa fiscala
Data publicarii: 14-01-2009 | Finante-BanciBNR va decide, joi, in privinta relaxarii creditelor ipotecare, permitandu-le bancilor sa renunte la testele de stres aplicate portofoliilor de imprumuturi garantate imobiliar, dar nu renunta la fisa fiscala, a declarat vicepresedintele ARB, Petre Bunescu.
"Fisa fiscala va ramane in vigoare atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele ipotecare. Ceea ce am discutat cu reprezentantii BNR este un amendament la Regulamentul 11/2008, privind creditarea populatiei, care sa permita cresterea gradului de indatorare in cazul imprumuturilor ipotecare, prin eliminarea testelor de stres asupra acestui tip de portofolii", a mai explicat reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Bunescu a completat ca modificarea, in conditiile in care este aprobata de Consiliul de Administratie al BNR, va intra in vigoare "imediat ce este publicata in Monitorul Oficial".
De asemenea, bancile nu vor fi nevoite sa depuna, din nou, spre aprobare, normele modificate de creditare la banca centrala, ceea ce scurteaza mult termenul de aplicare a noilor formule de calcul pentru gradul de indatorare.
"Poate vor fi unele banci pe care BNR le va chema la discutii sau pentru care banca centrala ar putea stabili un grad de indatorare mai redus", a mentionat Bunescu.
Unii dintre reprezentantii bancilor au pus franarea creditarii incepand cu octombrie pe seama noului regulament de creditare a populatiei, in timp ce reprezentantii bancii centrale sustin ca problema este, de fapt, lipsa surselor de finantare pentru multe dintre institutiile de credit romanesti.
Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, declara, la finalul lunii noiembrie a anului trecut, ca, in mod contrar declaratiilor unora dintre bancheri, incetinirea creditarii nu este provocata de scaderea gradului de indatorare, impusa prin noul regulament de creditare, ci de lipsa resurselor.
Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice - a fost publicat in Monitorul Oficial in 22 august 2008 si a inceput sa fie aplicat de banci din octombrie.
Noile norme impun bancilor sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Astfel, capacitatea de rambursare este stabilita "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", exceptie facand veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări