L-a sunat Putin pe Basescu
Data publicarii: 14-01-2009 | PoliticaPremierul rus, Vladimir Putin, pe langa discutia cu presedintele Traian Basescu, a avut marti o serie de convorbiri cu premierii tarilor afectate de criza gazelor, precum si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunta serviciul de presa al Guvernului rus.
Potrivit acelorasi surse oficiale ruse, discutiile telefonice cu premierii Bulgariei, Slovaciei, Greciei si cu presedintele CE au avut loc la initiativa lui Vladimir Putin, in timp ce initiativa convorbirii cu presedintele Basescu nu a fost atribuita. Administratia prezidentiala de la Bucuresti a confirmat existenta convorbirii telefonice, cu precizarea ca Putin a fost cel care l-a sunat pe Basescu.
Potrivit sursei oficiale ruse, Putin l-a informat pe presedintele roman ca "Ucraina nu permite accesul gazului in sistemul national de transport". "Presedintele Romaniei si-a exprimat ingrijorarea serioasa si impartaseste pozitia Federatiei Ruse cu privire la responsabilitatea Ucrainei pentru tranzitarea gazului catre consumatorii din Europa", arata serviciul de presa al guvernului federal. Palatul Cotroceni a confirmat ca presedintele Basescu a discutat prin telefon cu Vladimir Putin, precizand ca premierul Putin a sunat, fara a oferi insa informatii despre continutul convorbirii.
Comunicatul de pe site-ul Guvernului rus mai anunta ca in convorbirile avute cu premierii din Bulgaria si Slovacia, Serghei Stanisev si Robert Fico, Putin a subliniat incapacitatea sistemului ucrainean de transport de a asigura tranzitul gazelor rusesti catre consumatorii din Europa, cerand un mai mare "grad de interactiune" intre statele consumatoare de gaz si principala tara de tranzit, Ucraina.
Cu aceasta ocazie, arata site-ul Guvernului rus, Vladimir Putin i-a invitat la Moscova pe premierii bulgar si slovac. In ceea ce priveste convorbirea dintre Vladimir Putin si premierul Greciei, Konstantin Karamanlis, serviciul de presa al guvernului rus nu ofera amanunte, marginindu-se la a arata ca s-au abordat probleme legate de relatiile bilaterale si de situatia generata de problema tranzitului gazelor rusesti catre Europa, pe teritoriul Ucrainei.
In cursul convorbirii cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, serviciul de presa al Guvernului rus arata ca premierul de la Moscova l-a informat pe oficialul european cu privire la faptul ca "sistemul de transport ucrainean este inchis", care, in opinia sa, impiedica tranzitul gazelor catre Europa. Drept raspuns, conform serviciilor de presa guvernamentale ruse, Barroso si-a exprimat "intentia de a dezbate aceasta chestiune cu lideri ucraineni".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii