Rusia reincepe aprovizionarea cu gaz a Europei
Data publicarii: 13-01-2009 | InternationalRusia a deschis marti dimineata vanele pentru aprovizionarea Europei cu gaz, respectandu-si astfel promisiunea, dar esenta conflictului ruso-ucrainean din acest domeniu ramane, Kievul si Moscova nereusind sa ajunga la un acord asupra livrarilor pentru Ucraina, relateaza AFP.
"Gazul a ajuns deja in Ucraina", a spus un purtator de cuvant al Gazprom, Denis Ignatiev.
Kievul a confirmat. "Gazul rusesc a inceput sa ajunga in Ucraina, este gazul destinat Europei", a spus purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski.
UE a saluat "anuntul facut de Rusia ca fluxul gazului a reinceput".
Cu cateva minuute mai devreme, potrivit imaginilor de la televiziunile ruse, un responsabil al Gazprom, Serghei Pavlov, dadea ordinul de relansare a livrarilor spre Turcia, Balcani si R.Moldova. "Am primit ordinul, il executam", a raspuns un tehnician al Gazprom de la statia Sudja, din apropierea frontierei ucrainene.
Pavlov a declarat ca Gazprom va pompa in prima faza 76,6 milioane de metri cubi pe zi, cantitate de testare, departe de cei circa 300 milioane de metri cubi pe care Europa ii primea zilnic prin Ucraina inainte de 1 ianuarie.
CE a spus luni ca vor fi necesare "24-40 de ore" pana cand gazul rusesc va sosi la clientii europeni.
Gazprom cere Ucrainei sa livreze neintarziat gazul catre Europa si nu in 36 de ore, cum afirmau specialistii ucraineni, anunta Interfax. Gazul rusesc livrat, prin Ucraina, ar trebui sa ajunga in Europa imediat dupa ce a inceput Gazprom pomparea acestuia in sistemul de tranzit ucrainean si nu peste 36 de ore, cum anunta specialistii ucraineni, a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de RIA Novosti.
"La momentul sistarii gazelor, din 7 ianuarie, magistralele de tranzit "de intrare" ale Ucrainei au fost umplute cu gaz rusesc, astfel ar trebui sa aiba presiunea necesara pentru livrarea sincrona de gaz "la iesire" din sistemul de tranzit", a declarat Kuprianov.
"Astfel, declaratiile din partea ucraineana ca, din momentul pomparii gazului rusesc in sistemul de tranzit ucrainean pana la granita de vest a Ucrainei este nevoie de 36 de ore, produc nedumerire si nu corespund cu contractul in vigoare", a subliniat el.
Premierul rus Vladimir Putin a ordonat luni seara Gazpromului sa trimita prin Ucraina un volum de gaz pentru testare catre Europa. Kiev, Moscova si UE semnasera cu cateva ore inainte un acord ce a instituit un sistem de supraveghere a tranzitului gazului in Ucrana, dupa ce Rusia a acuzat Kievul ca sustrage din gazul pentru Europa.
Observatori europeni, rusi si ucraineni au fost trimisi la statiile de gaz, pentru a masura cantitatile catre intra so ies din Ucraina. Moscova a avertizat europeni ca, daca Ucraina fura din nou din gazul pentru Europa, tranzitul ca fi redus in functie de cantitatea furata.
Conflictul gazului este insa departe de a fi incheiat, Ucraina ramanand privata de gaz in lipsa unui acord asupra datoriei sale catre Gazprom si asupra pretului pentru gaze pe 2009. Dificultatile par sa fi aparut deja pe tema gazului tehnic, circa 21 milioane de metri cubi zilnic, ce serveste la obtinerea presiunii in gazoductele ucrainene.
Pentru a se gasi o solutie, premierul Putin si omologul sau ceh Mirek Topolanek au adus in discutie luni ideea unui credit al UE si Rusiei pentru Kiev, pentru platirea gazului sau.
Intreruperea livrarilor de gaz rusesc, in plina iarna, a provocat pagube economice mari in Europa - mai ales in Slovacia si Bulgaria, doua tari din UE care depind aproape total de Moscova in acest domeniu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani