Prima greva generala din sistemul bancar romanesc
Data publicarii: 13-01-2009 | Finante-BanciPeste 5.500 de angajati ai bancii ar putea intra in greva generala miercuri dimineata, nemultumiti de negocierea noului Contract Colectiv de Munca, in special de venituri.
Bancomatele BCR si o serie de unitati vor asigura activitatea bancii, astfel incat sa existe lichiditati si sa se poata face plati, daca angajatii din sindicatul BCR decid sa intre de miercuri in greva generala, a anuntat conducerea bancii. De asemenea, operatiunile de tip mobile sau Internet banking, cat si cele de la call-center nu vor fi afectate. Angajatii din sindicatul BCR, 7.000 de persoane dintr-un total de 8.700 cati are banca, au notificat institutia luni dimineata ca vor sa intre in greva generala incepand de miercuri, pe timp nelimitat, dupa ce negocierile pe marginea Contractului Colectiv de Munca, care a expirat la 31 decembrie 2008, au esuat.
Potrivit administratiei BCR, principala nemultumire a sindicalistilor este faptul ca BCR le-a oferit o majorare salariala de maximum 3,5-4%, care acopera 50% din valoarea inflatiei, in conditiile in care acestia au cerut aproape dublu.
In plus, conducerea institutiei a conditionat oferirea unor bonusuri, precum cel de vacanta sau de Craciun, de performantele individuale si cele financiare ale bancii in 2009. In prezent, salariul mediu la BCR este estimat la peste 4.000 de lei.
In schimb, Ciprian Ionescu, liderul sindicatului BCR, spune ca cele 3-4% reprezinta de fapt "respectarea unei obligatii asumate in Contractul Colectiv de Munca (CCM) din 2007, care are ca termen scadent data la care se comunica inflatia pe 2008". "Propunerea de majorare a administratiei BCR a fost zero", a mai spus Ionescu, care a mentionat ca peste 80% dintre membrii de sindicat vor intra in greva, daca nici azi nu se va ajunge la un consens. Liderul de sindicat a explicat ca principala conditie impusa de salariati a fost pastrarea CCM din 2008 si anul acesta, adica garantarea neconditionata a bonusurilor de Craciun si vacanta, pe langa o majorare suplimentara de 3%.
Oana Petrescu, membru al boardului si vicepresedinte executiv BCR, a declarat insa ca nu stie exact cati angajati vor opri lucrul, intrucat notificarea a venit fara listele cu semnaturile celor care sunt de acord sa faca greva. "Noi lucram la planul de actiune, insa nu stim acum exact cati vor intra in greva. Oricum, vor fi bani in toate automatele si cele de schimb valutar, astfel incat sa existe lichiditati. In plus, vom face publice acele unitati unde se vor putea face operatiuni cum ar fi plata creditelor.
Partea de vanzari si cea de servire directa a clientilor vor fi afectate", a explicat aceasta. Reprezentanta BCR a adaugat ca in cazul in care cei care au de platit rate vor intarzia din cauza grevei, acestia nu vor avea nici un fel de penalitati. Iar daca vor exista companii care au avut probleme si vor decide sa dea banca in judecata, pagubele vor fi platite de institutie, daca greva va fi declarata legala, sau de sindicat, in caz contrar. Petrescu a mai spus ca BCR a inceput deja demersul juridic de contestare a legalitatii grevei anuntate, in conditiile in care nici nu s-au parcurs toti pasii negocierii si nici nu au fost depuse listele cu semnaturi. Aceasta spune ca niciodata nu a mai avut loc la BCR sau in alta institutie similara din tara o greva de asemenea amploare.
Sindicatul BCR si conducerea bancii s-au mai aflat intr-un conflict asemanator in august anul trecut. Atunci, angajatii membri ai organizatiei sindicale au decis sa intre in greva japoneza timp de trei zile. Atunci, sindicatul era nemultumit de programul de lucru care tocmai fusese modificat de catre conducere. "Majoritatea salariatilor BCR isi incep munca la ora 9.00 si o termina in jurul orei 20.00, fara a li se plati orele suplimentare sau a fi compensate cu timp liber. Foarte multi angajati si-au luat concedii medicale din cauza stresului prea mare", declara atunci Ciprian Ionescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din institutia bancara. La inchiderea editiei, runda finala de negocieri nu se incheiase inca.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului