Criza financiara a reinviat casele de amanet
Data publicarii: 13-01-2009 | AfaceriSute de astfel de institutii financiare nebancare au fost infiintate doar in ultimele luni in toata tara. Afacere prospera in anii '90, ingropata intre timp de creditarea permisiva, amanetaria revine acum puternic, pe fondul dificultatilor financiare ale populatiei.
Doamna Mariana lucreza de mai bine de zece ani in diverse case de amanet, a invatat sa aprecieze cantitatea si calitatea aurului doar dintr-o privire, a trecut prin anii in care ii intrau in magazin doi-trei oameni pe saptamana, iar acum e incantata ca afacerea s-a pus din nou pe picioare.
Pe bulevardul din cartierul Berceni din Bucuresti, una dintre zonele sarace ale Capitalei, au "rasarit", din vara si pana acum, cinci case de amanet asemanatoare celei pentru care lucreaza doamna Mariana.
Serviciile de amanet sunt tot mai frecvent solicitate de cei care vor sa faca rost de bani pentru a-si plati ratele la banci sau chiar unele cheltuieli curente.
Intre banca si camatar
Vanzatoarea imi explica de ce functioneaza atat de bine astfel de afacere. "Inainte sa intru in bransa, credeam ca e camatarie. Asta cred multi.
Dar decat sa te imprumuti pe la vecini, iar apoi acestia sa te barfeasca… mai bine amanetezi ceva. Dupa Sarbatori am avut multi clienti, a ramas lumea fara bani", imi spune ea.
Cel mai adesea, romanii nu isi rascumpara bunurile in cele 35 de zile stipulate in contract, iar aurul ia calea topitoriei si ii imbogateste pe proprietarii caselor de amanet.
Afacere fara batai de cap
Sute de astfel de case de amanet s-au infiintat in toata tara in ultimele cateva luni, potrivit datelor BNR.
Un om de afaceri din Mehedinti, care a obtinut aprobarea BNR pentru a-si deschide doua case de amanet in chiar prima zi lucratoare a acestui an, mai asteapta inca diverse avize pentru a da drumul afacerii.
De ce si-a infiintat o casa de amanet? "Pentru ca e un job care nu implica multa munca", imi explica el.
In medie, o casa de amanet are, in aceasta perioada, contracte lunare de peste 9.000 de lei, in timp ce doar in urma in vara suma era de trei ori mai mica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman