Peste 30% din energia termica furnizata in Romania se pierde
Data publicarii: 12-01-2009 | EconomiePeste 30% din energia termica furnizata consumatorilor din Romania se pierde, din cauza neimplementarii sistemului individual de contorizare, a declarat directorul executiv al Asociatiei Prestatorilor de Servicii de Contorizare a Utilitatilor, Lucian Feodorov.
"In ciuda faptului ca Romania ar trebui ca pana in luna septembrie 2009, conform unei directive a CE privind eficientizarea consumului de energie, sa adopte obligativitatea implemetarii sistemului individual de contorizare, in momentul de fata, la noi in tara doar 50% din populatie are instalata repartitoare de costuri", au spus reprezentantii Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC).
Acestia au precizat ca nerationalizarea fluxului de energie termica in functie de nevoi duce la pierderi de peste 30 la suta din totalul agentului termic furnizat. "Intr-un bloc de locatari care nu are implementat un sistem de contorizare a agentului termic se consuma cu 30,7% mai multa energie termica, procent ce reprezinta risipa", a afirmat Feodorov.
Referitor la conditiile impuse de directiva amintita, de implementare a mijloacelor de calcul individual de consum al agentului termic, reprezentantii ANPSC au subliniat ca Romania se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste nivelul de instalare a repartitoarelor de costuri. Astfel, daca in Bulgaria, Cehia sau Germania tot agentul termic este contorizat la nivel de locuinta, in tara nostra doar jumatate din populatie beneficiaza de acest sistem.
"La nivel individual, sistemul permite o economie in propriul buget, precum si diminuarea cheltuielilor cu productia de energie termica, repartitorul permitand controlul individual asupra consumului de energie termica in functie de utilizarea camerelor si de confortul dorit", au adaugat reprezentantii ANPSC.
Sistemul de contorizare individuala presupune instalarea unui contor de energie termica la scara blocului, urmata de instalarea pe fiecare calorifer din imobil a sistemului format din repartitor electronic de cost si a robinetului termostatat.
Membrii Asociatiei au precizat ca directiva europeana care se refera la eficientizarea consumului de energie termica trebuia adoptata initial odata cu intrarea Romaniei in spatiul comunitar, insa tara nostra a obtinut amanarea adoptarii masurii pentru septembrie 2009.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii