Peste 30% din energia termica furnizata in Romania se pierde
Data publicarii: 12-01-2009 | EconomiePeste 30% din energia termica furnizata consumatorilor din Romania se pierde, din cauza neimplementarii sistemului individual de contorizare, a declarat directorul executiv al Asociatiei Prestatorilor de Servicii de Contorizare a Utilitatilor, Lucian Feodorov.
"In ciuda faptului ca Romania ar trebui ca pana in luna septembrie 2009, conform unei directive a CE privind eficientizarea consumului de energie, sa adopte obligativitatea implemetarii sistemului individual de contorizare, in momentul de fata, la noi in tara doar 50% din populatie are instalata repartitoare de costuri", au spus reprezentantii Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC).
Acestia au precizat ca nerationalizarea fluxului de energie termica in functie de nevoi duce la pierderi de peste 30 la suta din totalul agentului termic furnizat. "Intr-un bloc de locatari care nu are implementat un sistem de contorizare a agentului termic se consuma cu 30,7% mai multa energie termica, procent ce reprezinta risipa", a afirmat Feodorov.
Referitor la conditiile impuse de directiva amintita, de implementare a mijloacelor de calcul individual de consum al agentului termic, reprezentantii ANPSC au subliniat ca Romania se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste nivelul de instalare a repartitoarelor de costuri. Astfel, daca in Bulgaria, Cehia sau Germania tot agentul termic este contorizat la nivel de locuinta, in tara nostra doar jumatate din populatie beneficiaza de acest sistem.
"La nivel individual, sistemul permite o economie in propriul buget, precum si diminuarea cheltuielilor cu productia de energie termica, repartitorul permitand controlul individual asupra consumului de energie termica in functie de utilizarea camerelor si de confortul dorit", au adaugat reprezentantii ANPSC.
Sistemul de contorizare individuala presupune instalarea unui contor de energie termica la scara blocului, urmata de instalarea pe fiecare calorifer din imobil a sistemului format din repartitor electronic de cost si a robinetului termostatat.
Membrii Asociatiei au precizat ca directiva europeana care se refera la eficientizarea consumului de energie termica trebuia adoptata initial odata cu intrarea Romaniei in spatiul comunitar, insa tara nostra a obtinut amanarea adoptarii masurii pentru septembrie 2009.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani