Angajatii BCR intra, de miercuri, in greva generala
Data publicarii: 12-01-2009 | Finante-BanciFederatia Sindicatelor Independente din BCR a anuntat, luni, managementul BCR, ca a cerut membrilor sai sa declanseze greva generala, pe termen nelimitat, incepand de miercuri, 14 ianuarie, ora 9:00, pe fondul nemultumirilor legate de salarii, informeaza banca.
BCR mai anunta ca, pe fondul grevei "este posibil ca nu toate unitatile sa fie in postura de a servi clientii".
Decizia FSI survine in contextul in care Contractul Colectiv de Munca a expirat la sfarsitul anului trecut. La jumatatea lunii august 2008, angajatii Bancii Comerciale Romane (BCR) s-au aflat, pentru trei zile, in greva japoneza.
"Reprezentantii FSI au intrerupt negocierile imediat dupa etapa concilierii, refuzand astfel dialogul", se precizeaza in comunicatul remis luni de BCR agentiei NewsIn.
"Suntem cu adevarat surprinsi de abordarea sindicatului, cu atat mai mult cu cat, in cele aproape doua luni cand ambele echipe au fost implicate in procesul de negociere, managementul a formulat nu mai putin de sase oferte succesive menite sa ofere angajatilor BCR un pachet salarial adecvat si sa incheie negocierile", sustin reprezentantii conducerii BCR.
Ofertele au reprezentat un angajament pe care banca si-l poate permite in conditiile economice actuale si au fost facute alaturi de angajamentul managementului de a pastra numarul de angajati la nivelul de aproximativ 8.700.
"Managementul BCR a facut cea de-a sasea oferta in timpul intalnirii de conciliere desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, vineri, 9 ianuarie, in prezenta conciliatorului legal desemnat, oferta care a fost respinsa de reprezentantii sindicali fara a oferi vreo explicatie sau motivele concrete asupra neacceptarii acesteia", se mai precizeaza in comunicatul bancii.
Potrivit acestuia, BCR ofera "mentinerea majoritatii drepturilor din Contractul Colectiv de Munca pe 2008, mentionand clar ca stimulentele de vacanta si de Craciun sunt legate de performantele financiare ale bancii", in conditiile in care "conducerea este dispusa sa stabileasca criterii de performanta impreuna cu sindicatul pentru a asigura corectitudine si transparenta". In plus, banca "isi va indeplini angajamentul de a acorda o marire de salariu cu 50% din rata inflatiei pe 2008".
Managementul bancii considera ca motivele din spatele deciziei sindicatului nu justifica in mod real declansarea grevei generale si va contesta in Justitie legalitatea actiunii de protest. In acelasi timp managementul BCR este in continuare deschis dialogului.
Conform notificarii primite luni de managementul bancii din partea Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, declansarea grevei are loc "avand in vedere rezultatul concilierii", "respectiv neajungerea la un acord cu privire la contractul colectiv de munca" si "tinand cont de mandatul pe care salariatii l-au dat echipei care a asigurat reprezentarea acestora in cadrul procedurii de conciliere".
Reprezentantii FSI au solicitat la conciliere mentinerea prevederilor contractului colectiv de munca pe 2008, cu unele modificari agreate anterior cu conducerea BCR, precum si o crestere suplimentara a salariilor cu 3% care se adauga la majorarea cu 50% din rata inflatiei pe 2008.
Seful Erste Bank: Pretentiile sindicatului BCR se afla intr-o clara neconcordanta cu realitatea
Pretentiile exprimate de sindicatul Bancii Comerciale Romane (BCR) se afla "in clara neconcordanta cu realitatea", Erste Bank sprijinind in acest context pozitia conducerii BCR, a spus, luni, presedintele executiv al Erste Bank si presedintele consiliului de supraveghere al BCR, Andreas Treichl.
"Sprijinim in totalitate pozitia managementului BCR in cadrul negocierilor si consideram ca, dat fiind contextul economic actual, pretentiile exprimate de sindicatul BCR se afla intr-o clara neconcordanta cu realitatea", a spus Treichl intr-o declaratie oficiala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des