Romania in vremea crizei: bogatii se-mprumuta, saracii fac economii
Data publicarii: 12-01-2009 | Finante-BanciIn cele mai sarace cinci judete ale tarii, creditarea a crescut de pana la douazeci de ori mai lent decat volumul depozitelor. In cele mai avute cinci judete, situatia sta exact invers, noteaza Cotidianul.
In nici unul dintre cele mai bogate cinci judete ale tarii avansul depozitelor bancare nu a reusit sa-l depaseasca pe cel al creditului in luna noiembrie 2008. In Prahova, de exemplu, volumul total al depozitelor la termen constituite de persoanele fizice a scazut cu un milion de lei, in timp ce soldul creditelor a urcat cu aproximativ 23 de milioane de lei in ciuda crizei financiare si a aparentului blocaj al creditarii, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Exact inversul acestei evolutii nu tocmai imbucuratoare pentru o economie aflata in criza il regasim, paradoxal, in zonele cele mai sarace ale Romaniei, acolo unde salariul mediu lunar nu depaseste 250-300 de euro, insa depozitele au crescut cu mult peste credite.
O explicatie a acestui fenomen tine de inasprirea fara precedent a conditiilor de acordare a creditelor. In situatia in care in judete precum Botosani, Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Teleorman salariul mediu nu depaseste 250 de euro, sansele de a obtine un credit sunt extrem de reduse in actualele conditii de piata. Un calcul simplu arata ca, la un venit lunar de 250 de euro si luand in consideratie actualele conditii de piata, solicitantul poate obtine un credit la care rata lunara nu poate depasi 87,5 euro, adica 35% din venit.
Cu alte cuvinte, creditul maxim pe care il poate accesa o persoana care obtine venitul mentionat mai sus nu depaseste 4.000 de euro daca luam in consideratie cea mai buna varianta pentru un imprumut de nevoi personale pe cinci ani. Asadar, si daca se califica, locuitorii judetelor mai sarace ale Romaniei nu pot accesa sume importante, fapt care explica evolutia precara a creditarii in aceste zone. Pe de alta parte, cei mai indatorati romani sunt si cei care au accesat cele mai multe credite in luna noiembrie 2008 si au economisit mai putin. Astfel, Bucurestiul, care se afla detasat pe primul loc in privinta soldului total al creditelor, ocupa o pozitie de top si in ceea ce priveste raportul dintre avansul creditului si cel al depozitelor. Bucurestenii au luat intr-o singura luna credite de 600 de milioane de lei si au economisit doar cu 213 milioane de lei in plus. Alte patru judete, care alaturi de Capitala aduna aproximativ jumatate din totalul creditelor acordate in Romania, inregistreaza diferente chiar mai mari intre imprumuturi si economii.
Campioni in aceasta privinta sunt prahovenii, care au luat credite de 23 de milioane de lei, dar au uitat sa mai si economiseasca, astfel ca soldul total al depozitelor la termen s-a redus cu un milion de lei in luna noiembrie.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani