Oferta lui Putin: Romania in South Stream
Data publicarii: 08-01-2009 | EconomiePremierul rus spune ca Rusia este gata sa livreze gaze Romaniei fara a recurge la intermediari si nu se opune participarii tarii noastre la constructia unui gazoduct ce submineaza proiectul Nabucco.
Premierul rus Vladimir Putin a declarat ca nu este impotriva participarii Romaniei la constructia gazoductului South Stream. "Nu suntem impotriva ca Romania sa participe sau sa faca parte din proiectul South Stream", a spus Putin intr-o conferinta de presa pe tema crizei provocate de intreruperea furnizarii de gaze catre Europa, relateaza NewsIn.
Participarea Romaniei la South Stream, rivalul proiectului Nabucco, sustinut de UE si SUA, a fost discutata in octombrie, la Moscova, de presedintele Gazprom, Alexei Miller si directorii Romgaz si Transgaz. Atunci, presa rusa sustinea ca Gazprom incearca sa elimine Bulgaria din proiectul Gazoductului, inlocuind-o cu Romania, deoarece autoritatile de la Sofia cereau ca tronsonul gazoductului care trece pe teritoriul national sa apartina statului.
Gazoductul South Stream urmeaza sa transporte gazele din Rusia pe o ruta submarina pana in Bulgaria, de unde se indreapta spre Serbia, Ungaria si Austria, state cu care Gazprom a semnat contracte bilaterale.
In cadrul aceleiasi conferinte de presa, Putin a declarat ca Rusia doreste sa livreze direct gaze Romaniei, fara a mai recurge la intermediari. "Suntem de acord sa trecem la relatii directe cu companiile de stat", a declarat premierul rus. Potrivit corespondentului TVR la Moscova, Putin a mai facut Romaniei o propunere. "Am pentru Romania o propunere pe care va va fi greu sa o refuzati. Transmiteti-i presedintelui Basescu ca noi suntem de acord sa vindem companiei dumneavoastra de stat tot volumul de gaze pe care Rusia il livreaza Ucrainei timp de un an. Dupa aceea puteti sa vindeti acest gaz Ucrainei", a spus ironic Putin, facand aluzie la situatia din anii trecuti, cand Romania cumpara gaze naturale rusesti din Ucraina.
Putin a precizat ca discutat telefonic, in urma cu trei zile, cu presedintele Traian Basescu despre despre eliminarea companiilor intermediare. Premierul rus a spus ca presedintele roman i-a cerut sa caute modalitati pentru livrarea directa a gazelor. In aceeasi zi Putin a discutat despre criza gazelor si cu premierul bulgar Serghei Stanisev.
Conferinta a fost organizata de premierul rus dupa ce Ucraina si Rusia nu au reusit sa ajunga la un acord pentru reluarea exportului de gaze rusesti catre Europa. Joi, companiile Gazprom si Naftogaz Ucraina au negociat fara succes, la Bruxelles, trimiterea unor echipe de observatori europeni menite sa monitorizeze fluxul gazelor la frontiera ruso-ucraineana. Alexei Miller a acuzat Ucraina de esecul semnarii unui acord in acest sens. "Am fi avut posibilitatea astazi sa reluam livrarile de gaz , dar acest lucru nu s-a produs", a spus el. Rusia a refuzat sa incheie acordul cu UE privitor la reluarea livrarilor pentru ca dorea ca in Ucraina sa fie trimisi si "observatori rusi", a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, citat de AFP. Comisarul a apreciat ca aceasta chestiune este una bilaterala, situata "dincolo de mandatul UE."
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă