Aprecierea euro afecteaza negativ estul Europei

Data publicarii: 08-01-2009 | Economie

De la detinatorii de ipoteci la agentii de voiaj, multi est-europeni se simt mai saraci in aceasta iarna, dupa ce monedele lor locale s-au depreciat cu pana la 25% fata de euro in ultimele sase luni, relateaza Reuters.

Est-europenii care au contractat credite ipotecare sau de alta natura in euro sau franci elvetieni, mizand pe ratele mici ale dobanzilor, sunt printre cei mai grav afectati.

Dan Ivanescu, designerul unei reviste, in varsta de 35 de ani, a spus ca ratele lunare la un imprumut denominat in euro pe care l-a contractat au crescut cu 50% din septembrie.

"Plateam 1.000 lei in vara, iar acum, din cauza cursului euro, platesc aproape 1.500 lei, asa ca din acest motiv a trebuit sa renunt la alte cheltuieli, cum ar fi imbracamintea si aparatura electrocasnica", a declarat Ivanescu, pentru Reuters.

"De asemenea, am avut un credit ca sa cumpar o bucata de pamant pe care sa construiesc candva o casa, dar din cauza crizei m-am speriat si am hotarat sa returnez imprumutul", a mai spus Ivanescu.

In plus, o moneda locala mai slaba inseamna practic o scumpire a bunurilor importate, inclusiv a combustibilului pentru tarile din regiune, fapt ce face sa sufere atat firmele, cat si oamenii.

Economiile fostelor tari comuniste, candva in crestere exploziva, se confrunta in prezent cu o lovitura urata si neasteptata dupa disputa gazelor dintre Rusia si Ucraina, care a afectat serios livrarea de hidrocarburi, in conditiile in care temperaturile sunt mult sub zero grade Celsius.

Cu toate acestea, in ianuarie, cumparatorii din Varsovia, din Praga si din alte orase sunt surprinzator de optimisti. Multi spun ca inca nu au resimtit la nivelul vietii lor zilnice impactul deprecierii monedelor nationale sau ale crizei financiare mondiale ce a dus la acest fenomen.

"Personal, eu nu vad nicio diferenta, iar clientilor nu pare sa le pese daca zlotul este sau nu puternic", a spus Katarzyna Pietkowska, o studenta poloneza de 19 ani care vinde suveniruri intr-un mall nou din Varsovia.

"Ca tara, le-am supravietuit lui Hitler si lui Stalin asa ca ce mai conteaza o mica criza financiara?", a adaugat studenta poloneza, exprimand un optimism ce se regaseste inca si la alti consumatori din Polonia, cea mai mare dintre fostele tari comuniste care au intrat in 2004 in Uniunea Europeana (UE).

Cresterea economiei poloneze e estimata sa fi depasit 5% in 2008, dar acum se tempereaza in ritm alert.

Zlotul s-a depreciat cu 24% fata de euro din iulie, dupa ce investitorii au plecat din regiune, pe care au considerat-o prea riscanta in vremuri de criza economica.

Forintul s-a depreciat cu 16%, leul cu 15%, iar coroana ceheasca a pierdut 12% in fata euro.

In pofida tendintei de apreciere din preajma Anului Nou, monedele est-europene vor suferi presiuni de depreciere in urmatoarele luni, in conditiile in care investitiile straine ar putea continua sa scada, asemeni exporturilor, in contextul recesiunii din Europa Occidentala, principalul partener comercial al regiunii.

Unele priviri se indreapta invidioase spre Slovacia, care a devenit la 1 ianuarie 2009 prima tara din fostul bloc sovietic care a adoptat moneda unica europeana si a scapat, astfel, de fluctuatiile de pe piata valutara din regiune.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: