Casa care isi produce singura tot necesarul de energie si apa
Data publicarii: 07-01-2009 | MediuO locuinta care sa nu mai depinda deloc de retelele de distributie a gazelor naturale, electricitate si apa calda, dar nici de aprovizionarea cu pacura, carbuni sau lemne era privita drept "visul unor excentrici", inaintea actualei crize economice.
Acum, cand pretul energiei electrice distribuite in SUA este asteptat sa creasca cu 30-50%, in 2009, chiar si americanii - care au beneficiat, vreme de decenii, de energie mai ieftina decat in alte parti ale lumii - iau in considerare tot mai mult ideea "debransarilor". Dar nu ca sa sufle in calorifere, ci ca sa-si produca propria energie, dupa cum ii indeamna Richard Perez, profesor la Universitatea de Stat din Albany, statul New York, in revista New Scientist.
"N-am mai platit o factura la electricitate din 1970", declara Perez, care se numara intre cateva sute de mii de americani care s-au deconectat nu doar de la serviciile de furnizare de gaze, apa, electricitate, dar si de la sistemele de canalizare, pentru ca isi recicleaza singuri deseurile. In functie de locul unde este amplasata o casa, este aproape imposibil sa nu fie suficiente conditii necesare care sa asigure autonomia energetica.
Casa care se intretine singura
De pilda, New Scientist a identificat o asemenea locuinta independenta energetic in Loughborough (centrul Angliei), care dispune de o pompa dintr-un lac termal, de doua turbine eoliene de 25 kilowati, un sistem de panouri solare care se deplaseaza in functie de soare, de un rezervor de hidrogen si unul de apa de ploaie.
Proprietarul casei detine si o firma de tehnologie pentru energie regenerabila, astfel ca si-a permis o investitie de 2,1 milioane euro. Locuinta produce 50.000 kilowati/ora (kwh) pe an, din care consuma numai 30.000. Restul este folosit pentru o instalatie de electroliza a apei, care produce hidrogen. Cu toata energia produsa, proprietarul are in functiune cinci computere, doua scannere cu laser, un cuptor cu microunde, aspiratoare si o sumedenie de alte aparate electrocasnice. In orice clipa, casa dispune de 70 kwh de electricitate stocata in baterii, care pot asigura autonomia energetica pentru cinci zile.
O varianta "ieftina" a acestei case functioneaza in Aberdeenshire (nord-estul Scotiei), gratie unei mori de apa, a carei instalare a costat numai 20.000 euro. Pe langa economia la electricitate, aceste case din Marea Britanie (UK) reusesc sa reduca consumul de apa pentru un cetatean britanic de la 150 litri la numai 80 litri pe zi. Instalarea unui jet de intensitate diferita la toaleta, amestecarea apei de la dus cu aer (care ofera senzatia unui jet puternic), colectarea apei de ploaie, udarea gradinii cu apa de dupa dus sunt cateva mijloace de economisire.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani