Criza schimba clasamentul puterilor economice ale lumii
Data publicarii: 06-01-2009 | InternationalIn urma loviturilor date de criza superputerilor economice, China urca pe podiumul puterilor economice mondiale, iar din 2010 va trece pe locul al doilea dupa SUA. Criza financiara si franarea globala a cresterii economice au modificat clasamentul celor mai mari economii ale lumii in functie de Produsul Intern Brut (PIB) exprimat in dolari, iar recesiunea va propulsa China pe pozitia a doua in lume din 2010, in detrimentul Germaniei si Japoniei.
Statele Unite isi vor pastra pozitia de cea mai mare economie a lumii, cu un PIB estimat la 14.334 de miliarde de dolari in 2008, respectiv 14.571 de miliarde de dolari in 2009, fata de 13.808 miliarde de dolari in 2007, potrivit unui studiu al Centre for Economics and Business Research (CEBR), companie britanica de consultanta si analiza macroeconomica.
Japonia isi va pastra pozitia a doua in 2009, cu un PIB estimat la 4.803 miliarde de dolari, fata de 4.844 de miliarde de dolari in 2008, respectiv 4.382 de miliarde de dolari in 2007, insa va fi devansata de China in 2010, care va deveni a doua mare economie a lumii.
Cele mai notabile modificari semnalate de CEBR in 2008 in clasamentul celor mai mari economii sunt trecerea Chinei pe pozitia a treia, Germania coborand pe locul patru, si avansul Frantei cu o pozitie, pe locul cinci, in detrimentul Marii Britanii.
Guvernul chinez mizeaza pe o crestere economica de 9% anul acesta, in timp ce in economiile europene se vorbeste despre recesiune.
Regatul Unit va mai pierde o pozitie si in 2009 din cauza recesiunii si a deprecierii severe a lirei sterline fata de euro, urmand sa fie depasit de Italia. "Marea Britanie a depasit atat Italia, cat si Franta in anii '90. Aceasta crestere a fost sustinuta, in principal, de o lira supraevaluata si avans generat de creditare si indatorare. In aceste conditii, trendul se va inversa", a declarat economistul-sef al CEBR, Richard Snook, intr-un comunicat. Cursul de referinta afisat de Banca Centrala Europeana pentru lira sterlina se plasa, vineri, la 0,961 lire/euro, de la 0,75-0,8 lire/euro la finele lunii noiembrie.
Canada, care se situa in 2007 pe pozitia a noua in lume, cu un PIB de 1.436 de miliarde de dolari, a coborat pe 11 in 2008, respectiv pe locul 13 in 2009, din cauza unei recesiuni accentuate, care va conduce in acest an la un PIB de numai 961 de miliarde de dolari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani