Criza schimba clasamentul puterilor economice ale lumii
Data publicarii: 06-01-2009 | InternationalIn urma loviturilor date de criza superputerilor economice, China urca pe podiumul puterilor economice mondiale, iar din 2010 va trece pe locul al doilea dupa SUA. Criza financiara si franarea globala a cresterii economice au modificat clasamentul celor mai mari economii ale lumii in functie de Produsul Intern Brut (PIB) exprimat in dolari, iar recesiunea va propulsa China pe pozitia a doua in lume din 2010, in detrimentul Germaniei si Japoniei.
Statele Unite isi vor pastra pozitia de cea mai mare economie a lumii, cu un PIB estimat la 14.334 de miliarde de dolari in 2008, respectiv 14.571 de miliarde de dolari in 2009, fata de 13.808 miliarde de dolari in 2007, potrivit unui studiu al Centre for Economics and Business Research (CEBR), companie britanica de consultanta si analiza macroeconomica.
Japonia isi va pastra pozitia a doua in 2009, cu un PIB estimat la 4.803 miliarde de dolari, fata de 4.844 de miliarde de dolari in 2008, respectiv 4.382 de miliarde de dolari in 2007, insa va fi devansata de China in 2010, care va deveni a doua mare economie a lumii.
Cele mai notabile modificari semnalate de CEBR in 2008 in clasamentul celor mai mari economii sunt trecerea Chinei pe pozitia a treia, Germania coborand pe locul patru, si avansul Frantei cu o pozitie, pe locul cinci, in detrimentul Marii Britanii.
Guvernul chinez mizeaza pe o crestere economica de 9% anul acesta, in timp ce in economiile europene se vorbeste despre recesiune.
Regatul Unit va mai pierde o pozitie si in 2009 din cauza recesiunii si a deprecierii severe a lirei sterline fata de euro, urmand sa fie depasit de Italia. "Marea Britanie a depasit atat Italia, cat si Franta in anii '90. Aceasta crestere a fost sustinuta, in principal, de o lira supraevaluata si avans generat de creditare si indatorare. In aceste conditii, trendul se va inversa", a declarat economistul-sef al CEBR, Richard Snook, intr-un comunicat. Cursul de referinta afisat de Banca Centrala Europeana pentru lira sterlina se plasa, vineri, la 0,961 lire/euro, de la 0,75-0,8 lire/euro la finele lunii noiembrie.
Canada, care se situa in 2007 pe pozitia a noua in lume, cu un PIB de 1.436 de miliarde de dolari, a coborat pe 11 in 2008, respectiv pe locul 13 in 2009, din cauza unei recesiuni accentuate, care va conduce in acest an la un PIB de numai 961 de miliarde de dolari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii