UE califica suspendarea livrarii de gaz rus catre Europa drept inacceptabila
Data publicarii: 06-01-2009 | InternationalPresedintia ceha a Uniunii Europene si Comisia Europeana au calificat marti drept "complet inacceptabila" suspendarea livrarii de gaz rus catre unele tari europene, care trebuie reluata "imediat", relateaza AFP.
Scaderea livrarilor de gaz rus catre tarile Uniunii Europene in cursul noptii reprezinta o schimbare "radicala" a situatiei, apreciase anterior ministrul ceh al industriei si comertului, Martin Riman, in cadrul unor intrevederi pe care le are la Kiev cu reprezentanti ai Guvernului ucrainean si ai companiei Naftogaz.
"Am purtat discutii foarte detaliate ieri seara (luni - n.red.), privind aceasta situatie", a declarat ministrul ceh, a carui tara detine presedintia UE. "Dar, intre timp, situatia s-a schimbat radical, volumul de gaz transportat dinspre Rusia catre Ucraina a scazut, iar situatia la frontiera s-a deteriorat", a recunoscut el, in conditiile in care Europa de Est este lovita in plin de scaderea livrarilor.
Delegatia europeana s-a intalnit din nou marti cu ministrul ucrainean al energiei, Iui Prodan si cu seful companiei ucrainene de hidrocarburi Naftogaz, Oleg Dubina. La reuniune au participat si mai multi reprezentabnti ai Presedintiei de la Kiev.
"Rusia si-a incalcat grav angajamentele" in materie de aprovizionare energetica, a acuzat seful adjunct al Presedintiei ucrainene, Oleksandr Slapak, in deschiderea discutiilor. "Toate eforturile noastre pentru gasirea unui compromis nu au dus la niciun rezultat", a subliniat el. a
Un purtator de cuvant al Naftogaz, afirmase anterior ca Gazprom continua sa reduca livrarile de gaz care tranziteaza Ucraina, cu destinatia Europa. "Livrarile scad in continuare, au scazut la 73,8 milioane de metri cubi" pe zi in jurul orei 8.00 GMT (10.00 ora Romaniei), fata de 92 milioane de metri cubi cu cateva ore mai devreme si fata de 315 milioane de metri cubi luni dimineata, a declarat purtatorul de cuvant Valentin Zemlianski.
Masura a fost luata dupa ce Gazprom, care a sistat aprovizionarea cu gaz a Ucrainei din 1 ianuarie din cauza unui diferend comercial, a acuzat aceasta tara ca fura din gazul destinat europenilor.
La scurt timp dupa ce Ucraina a anuntat ca primeste mai putin gaz destinat europenilor, una dupa alta, mai multe tarile europene au inceput sa anunte probleme de aprovizionare. Bulgaria a anuntat ca nu mai primeste gaz deloc, nici pentru consumul propriu, nici pentru tranzitul catre Turcia, Macedonia si Grecia. Compania romana Transgaz a anuntat ca primeste cu 75% mai putin gaz decat era prevazut, iar grupul austriac OMV cu 90% mai putin.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani