Produsele scumpe se vand bine pe criza
Data publicarii: 31-12-2008 | LifestyleIn mallurile bucurestene, magazinele destinate clientilor cu venituri medii au inregistrat luna aceasta vanzari mai mici decat in decembrie anul trecut.
In schimb, comerciantii de produse scumpe spun ca nu au nici un motiv sa se planga. Vanzarile din ultimele zile au fost mai ridicate decat se asteptau.
Criza economica a inceput sa-si faca simtite efectele si in mallurile bucurestene. Luna decembrie, care altadata aducea recorduri de vanzari, a aratat ca acum romanii nu mai sunt chiar atat de dispusi sa-si cheltuiasca banii cu usurinta oamenilor care nu sufera de grija zilei de maine. Am vrut sa vedem cum au decurs vanzarile in preajma sarbatorilor in doua dintre cele mai aglomerate complexuri din Capitala: Bucuresti Mall din Vitan si Plaza Romania din cartierul Militari. Am constatat ca, intr-adevar, criza economica si-a facut simtita prezenta la casele de marcat ale magazinelor, dar ca repercusiunile au fost mai mari asupra veniturilor vanzatorilor decat asupra preturilor practicate de comercianti.
"Vanzarile au scazut cu aproape jumatate fata de anul trecut. Patronii ne-au avertizat ca nu se vor mai face majorari de salarii in urmatorul semestru si, probabil, nici in urmatorul an. Nu prea am reusit sa ne atingem «targetul», mai ales ca acesta a fost mai ridicat de sarbatori decat in lunile trecute", ne-a marturisit casiera unui magazin de imbracaminte destinat clientilor cu venituri medii.
In majoritatea magazinelor, reducerile de pret au inceput sa se astearna timid pe etichetele produselor abia dupa Craciun. Acestea sunt in jur de 20% si foarte rar ajung la 50%. "Politica noastra a fost sa incepem reducerile dupa data de 26 decembrie. Oricum, am resimtit o scadere semnificativa a vanzarilor si inainte, si dupa Craciun, fata de situatia anului trecut", ne-a declarat managerul unui magazin de confectii cu preturi medii.
La unul dintre magazinele de amenajari interioare am primit explicatii lamuritoare chiar din partea patroanei: "Ce pot sa spun decat ca lucrurile nu au mers bine? Daca in decembrie anul trecut vindeam cam de doua miliarde de lei vechi, acum abia am depasit 500 de milioane". Totusi, la cele doua malluri vizitate a fost aglomeratie si in perioada acestui Craciun. Ceea ce era oricum vizibil ne-a fost confirmat si de cateva vanzatoare cu care am discutat si care ne-au asigurat ca, desi vanzarile au scazut, numarul oamenilor care au intrat in magazin a fost mare. "Vin multi oameni la mall, pentru ca au aici si cinematograf, si cafenele. E o forma de a-si petrece timpul liber mai ales acum, cand e frig afara", ne spune o tanara, in timp ce aranjeaza cateva pulovere pe un raft.
Televizoarele scumpe, cele mai cautate
Lucrurile mergeau prost si pentru magazinele de electrocasnice, unde vanzarile au scazut mai mult decat estimasera comerciantii. "Desi ne asteptam la o scadere de 20%, in luna decembrie vanzarile au scazut cu 30-40% fata de anul precedent. Pe data de 24 s-a inregistrat o crestere, insa in nici un caz nu s-au depasit incasarile de anul trecut", ne-a spus Andrei P., managerul de raion. La fel ca in restul mallului, si in acest magazin aglomeratia era destul de mare. "Trafic exista, dar acum intra doua mii de persoane pe zi si cumpara doar cinci sute, pe cand anul trecut cumparau o mie", mai spune comerciantul.
Faptul ca persoanele cu venituri medii si-au redus cheltuielile este evident si in magazinul de electrocasnice si electronice. "De exemplu, televizoarele LCD foarte scumpe se vand la fel de bine ca anul trecut. Cele cu preturi medii nu mai sunt atat de solicitate", ne explica managerul de raion.
Magazinele de fite" merg bine
Din discutiile cu comerciatii din cele doua complexuri bucurestene am constatat un lucru aparent paradoxal. Magazinele care se adreseaza oamenilor cu venituri peste medie inca nu resimt criza economica. La intrebarea "Criza economica v-a influentat vanzarile Craciunul acesta?", raspunsurile afirmative au venit, in cea mai mare parte, de la vanzatoarele din magazinele cu preturi medii. Pe de alta parte, comerciantii care practica preturi ridicate ne-au asigurat ca nu au motive de ingrijorare. "Vanzarile au mers mai bine decat in cazul Craciunului de anul trecut. Incasarile au fost cu cateva sute de milioane peste. si targetul a fost mare, de ordinul miliardelor", spune vanzatoarea, care este aprobata de colega sa cu un zambet complice. In magazinul unde acestea lucreaza pretul unei rochii negre - simpla, din stofa, de tip office - este in jur de 400 RON. Raspunsuri similare am primit si in alte cinci magazine cu preturi peste medie. Nici magazinele de cadouri nu se pot plange de lipsa clientilor.
Spre exemplu, luni, 22 decembrie, pe la ora 17, am numarat nu mai putin de 14 persoane care asteptau sa plateasca la casa, iar traversarea magazinului de la un capat la altul a fost o incercare serioasa, dat fiind numarul mare de clienti. Te simteai ca intr-un autobuz la o ora de varf, plin cu globuri, braduti, lumanari parfumate si alte elemente decorative. "Vanzarile merg foarte bine anul acesta, abia mai facem fata clientilor", a apucat sa spuna o tanara vanzatoare, care a fost abordata de un client caruia nu-i venea sa creada ca se vandusera toate globurile argintii care cu o zi inainte stateau pe rafturi nebagate in seama.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii