In ce moneda investim in 2009

Data publicarii: 30-12-2008 | Economie

Marele pariu al anului viitor va fi moneda in care merita sa investim tinand cont ca leul a intrat pe un trend descendent fata de majoritatea valutelor importante. Care, totusi, va fi valuta cu cea mai mare crestere fata de leu astfel incat profitul sa fie cat mai mare?

Potrivit analistilor de pe pietele internationale, o atentie sporita ar trebui acordata unor valute care s-au depreciat puternic in acest an. Mai exact, surpriza ar putea veni de la lira sterlina. Intr-un sondaj realizat de Bloomberg, dealerii de pe pietele valutare cred ca lira sterlina se va aprecia in 2009 cu 14% fata de euro, dupa ce a suferit o pierdere de 24% in cursul acestui an.

Mai mult, Deutsche Bank prognozeaza o intarire a lirei sterline de aproximativ 20% in cursul anului viitor. Practic, analistii preconizeaza o revenire puternica a lirei sterline in 2009, iar acest lucru se va vedea si pe piata din Romania. Leul este cotat in mod direct doar fata de moneda unica europeana, restul monedelor internationale fiind cotate indirect, prin inmultirea celor doua cursuri leu/euro si euro/moneda respectiva.

Totusi, alti analisti considera ca investitiile in lira sterlina nu vor fi chiar atat de profitabile. Vlad Muscalu, senior economist in cadrul ING Bank Romania, crede ca investitiile in franci elvetieni ar putea da un randament mai mare. "Francul elvetian este mai sigur pentru investitii, pentru ca apreciez ca se va intari. Pentru cei care au imprumuturi in franci elvetieni nu este profitabil, dar pentru cei care cumpara aceasta moneda, cred ca va fi profit. Monedele emergente, cum este si leul, sunt excluse. Dolarul s-ar putea aprecia si el. In privinta yenului japonez, interventiile puternice din ultimul timp arata ca nivelul actual de apreciere a ajuns la un maxim", a declarat pentru Business Standard Vlad Muscalu. Acesta nu impartaseste, INSa, parerea ca lira sterlina va avea cresteri masive in 2009.

Anul acesta, cele mai mari profituri au fost inregistrate de investitiile in yeni japonezi si in dolari americani. La inceputul anului 2008, 100 yeni japonezi costau la banca centrala 2,2444 lei, in timp, ce pe 29 decembrie 2008, cursul pentru 100 de yeni era de 3,0889. Ceea ce inseamna ca, daca o persoana ar fi cumparat valuta japoneza la inceputul anului si ar fi vandut-o pe 29 decembrie, ar fi avut un randament de 37%. Dar profitul ar fi putut fi si mai bun, pentru ca yenii au atins pe data de 4 decembrie un maxim de 3,2868 lei. In acest caz, profitul ar fi fost de aproape 47%. Intarirea yenului fata de leu se datoreaza atat cresterii yenului fata de moneda unica europeana, cat si aprecierii euro fata de leu in aceeasi perioada.

Practic, potrivit dealerilor, cele mai importante monede care se vor aprecia sunt lira sterlina, dolarul american si francul elvetian. Si moneda unica europeana se va aprecia in raport cu leul. Euro este asteptat sa sparga pragul de patru lei in 2009, economistii consultati de Business Standard estimand pentru anul viitor un curs mediu de pana la 4,5 lei/euro.

Deja,ieri, leul a ajuns la cea mai slaba valoare fata de euro din ultimii patru ani. Mai exact, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit un curs de referinta de 3,9964 lei pentru un euro, cursul intorcandu-se la valoarea din 2004. O valoare mai mare decat cea de ieri a fost inregistrata in 12 noiembrie 2004, cand BNR cotase moneda europeana la 4,0259 lei.

Potrivit unui studiu realizat de ING, care analizeaza evolutiile monedelor in 2009 pe pietele internationale, dolarul este vazut pe un trend de apreciere fata de moneda unica europeana. Economistii ING de la Londra considera ca dolarul se va aprecia fata de euro datorita pachetului de stimulente financiare pregatit de autoritatile americane. Daca economistii chestionati de Bloomberg, dar si cei de la Deutsche Bank mizeaza pe o intarire a lirei sterline de pana la 20% fata de euro, in schimb, economistii de la ING vad o apreciere a lirei sterline, dar mult mai slaba.

In acelasi timp, desi institutiile bancare cer populatiei sa investeasca in lei, moneda locala este asteptata sa se deprecieze in continuare, potrivit estimarilor realizate de analisti. Aceasta depreciere va fi specifica majoritatii monedelor emergente din Europa Centrala si de Est, adauga economistii.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: