Cum s-au descurcat bancile locale in plina criza internationala
Data publicarii: 29-12-2008 | Finante-BanciAnul crizei, in care unii colosi financiari internationali s-au prabusit, a determinat bancherii locali sa-si indrepte privirea spre banii bancii centrale, BNR trecand in pozitia de creditor net, iar leul a cedat presiunilor de depreciere si a ajuns la finele lui decembrie la nivelul din 2004, de 3,9649 unitati/euro. Batalia bancherilor pe final de an s-a dat pe dobanzile la depozite de vreme ce finantarile de la bancile-mama au suferit o contractie.
Bancherii admiteau la inceputul anului ca 2008 va fi mai dificil din cauza crizei subprime declansata in 2007, dar putini au fost cei care au prevazut falimentele, precum al Lehman Brothers, nationalizarile sau pierderile de miliarde euro raportate inclusiv de bancile-mama cu filiale sau sucursale in Romania. Daca pana nu de mult bancherii de pe piata locala se fereau sa apeleze la banii BNR din facilitatea de credit, in primele 11 luni din 2008 bancile au luat aproximativ 21,5 mld. euro, banca centrala reintrand in pozitia de creditor net, pentru prima data de la sfarsitul anilor '90.
Anul 2008 a fost cel in care zvonurile mai mult sau mai putin reale privind problemele unor institutii din piata locala s-au auzit pregnant. Desi optimiste, prognozele bancherilor s-au dovedit in multe cazuri hazardate, majorarea profitului si a creditelor intrand sub presiune in ultimul trimestru al anului. In prima instanta, bancherii au dat vina pe regulamentul mult mai restrictiv privind creditarea populatiei, aplicabil din octombrie. Desi saltul pe profit inregistrat anul acesta, pe fondul vanzarii participatiilor detinute de banci la companiile de asigurari, duce profitul din 2008 cu cateva sute de milioane de euro peste pragul de un miliard de euro, marjele sunt in scadere. Efervescenta cu care bancherii isi rotunjeau portofoliul de active pare sa fi disparut, de vreme ce finele de an aduce o crestere anuala estimata a creditelor de 20-25%, fata de ritmuri de peste 60% in prima parte a anului. La finele lunii septembrie, cele 42 de institutii de credit aveau active de 79,6 mld. euro si profit de un miliard de euro.
Impactul restrangerii finantarilor si a noului regulament mult mai restrictiv privind creditarea populatiei a determinat bancherii sa restranga activitatea si chiar sa ia in calcul inchiderea unor unitati. Unele industrii nu mai beneficiaza deja de banii bancilor, iar creditele in franci elvetieni au fost excluse din ofertele majoritatii. Teama bancherilor din piata locala, ca banii nu mai intra in ritmul cu care s-au obisnuit se confirma. Finantarile externe atrase de bancile din Romania s-au redus cu 1,51 miliarde euro in ultima luna si jumatate. Jucatorii care au fost propulsati rapid in topul pe active sunt acum nevoiti sa caute resurse pe cont propriu. Dar cum Romania a trecut, in 2008, prin doua downgrade, costurile finantarilor s-au dublat. Batalia in piata bancara se da acum pe depozite, iar bancile au iesit in piata cu dobanzi la depozite de 15% la lei si 7,5% la euro. Banca Nationala a dat o gura de oxigen bancilor dupa atacul esuat asupra leului din octombrie si a taiat din nivelul rezervei minime obligatorii la lei de la 20% la 18%, masura prin care bancile au beneficiat de un plus de lichiditate de aproximativ 530 mil. euro.
Peste un sfert din bancile locale au operat schimbari in top management, cea mai ampla fiind bifata de principalul jucator din sistem cand britanicul Dominic Bruynseels a preluat mandatul de presedinte executiv al BCR. Rebrandingul CEC Bank a fost evenimentul-cheie de acest fel in piata bancara. BNR a cerut in 2008 actionarilor a trei banci din sistem majorarea capitalului. Capitalul social al bancilor se cifreaza la noua luni la 3,3 mld. euro, in conditiile in care volumul creditelor acordate se cifreaza la aproximativ 52 mld. euro. Creditele restante si indoielnice aproape s-au dublat, iar solvabilitatea bancilor s-a redus la 11,85% dupa primele trei trimestre din acest an, in conditiile in care in 2006 solvabilitatea era de peste 18%. Pragul minim admis este de 8%. Numarul total al angajatilor din sistemul bancar ajunsese la finele lui septembrie la 71.505. Extinderea teritoriala a bancilor este de peste 6.323 de unitati.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani