Bancile incheie 2008 cu media 7,5

Data publicarii: 23-12-2008 | Finante-Banci

Manifestarea efectelor crizei financiare, in special spre final de an, a atras numeroase critici. Structura simplista de finantare, scumpirea dobanzilor si incapacitatea de a anticipa efectele crizei au fost principalele motive de depunctare invocate.

Performantele inregistrare de sistemul bancar romanesc in 2008, dar si "nereusitele" sale au fost notate de catre analistii interogati de ziarul "Adevarul" cu note de la 5 la 10.

Media notelor obtinute este de 7,5 si arata faptul ca anul acesta dezvoltarea institutiilor de credit a fost franata de manifestarea efectelor negative ale crizei financiare internationale.

Cei mai generosi au fost bancherii, care au apreciat realizarile din 2008 cu note de 9 si 10, in timp ce specialistii din afara mediului bancar au fost mult mai exigenti. Cel mai critic a fost Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Profitabilitatea, amenintata de criza

"Ceea nu a fost in regula anul acesta este faptul ca riscul valutar a fost transferat clientilor prin cresterea ratelor, iar cel monetar prin cresterea dobanzilor, chiar si la creditele in euro, aceasta fiind o masura nejustificata", ne-a argumentat Voinea acordarea notei 5.

In opinia analistului, singurul risc manifestat de catre banci este cel al managememtului defectuos, toate celelalte riscuri fiind transferate asupra clientilor.

"Nu acord nota 4, pentru ca, spre final de an, bancile au inceput sa stimuleze economisirea", adauga directorul GEA.

Motivand structura simplista de finantare, Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), a acordat nota 6.

"Sistemul bancar romanesc a fost prins pe picior gresit de criza financiara internationala si a mers inainte cu o structura simplista de finantare, de la companiile-mama si nu cu una orientata spre depozite", argumenteaza Cabat.

In categoria puncte forte, analistul a mentionat profitabilitatea inca ridicata asociata activitatii bancare, cu toate ca in 2009 este de asteptat ca randamentele sa scada.

Cabat a atras atentia asupra lipsei de lichiditate, atat de moneda nationala, cat si de valuta, acesta fiind unul dintre principale riscuri anul urmator.

"Bancile se vor intoarce la produsele clasice pentru companii, iar creditarea pentru populatie va scadea", mai este de parere reprezentantul CFA.

Normele de creditare ridica dificultati

Note ceva mai bune au fost acordate de catre Radu Craciun, director de investitii la Interamerican, si de Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta financiara KTD Invest.

"Motivele pentru care acord aceasta nota (n.red.: 7) sunt legate de cresterea substantiala a dobanzilor, lipsa de orientare a bancilor catre clienti, controlul insuficient de riguros al costurilor si expansiunea excesiv de agresiva.

Toate acestea au afectat profilul de risc", explica Radu Craciun. In scenariul construit de analist, in 2009 institutiile de credit se vor confrunta cu provocarea de a returna imprumuturile contractate de la bancile-mama.

Nota 7 a fost acordata si de catre un reprezentant al pietei de capital, Iulian Panait. In evaluarea pe care a facut-o, analistul a punctat faptul ca sistemul bancar nu s-a confruntat cu probleme majore legate de criza de lichiditate.

"Nu merita nota 10, intrucat sistemul bancar nu a fost capabil sa anticipeze efectele crizei si nici pe cele ale normelor de creditare a Bancii Nationale. In prezent, sistemul bancar este paralizat'', explica reprezentantul KTD Invest.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: