Polita RCA va despagubeste pentru perioada in care masina e in service
Data publicarii: 23-12-2008 | AutoDespagubirea se achita de catre asiguratorul RCA in maximum 15 zile de la data la care a definitivat investigatia necesara evaluarii sumei.
De la finalul acestui an, mai precis din luna noiembrie, prin RCA pot fi platite si daunele provocate ca urmare a lipsei de folosinta a vehiculului avariat, potrivit Ordinului 20 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Practic, pentru ca nu a folosit masina pe perioada in care aceasta a stat in service, pagubitul poate cere daune de la compania de asigurari. "Daunele pentru lipsa de folosinta a vehiculului avariat se pot obtine doar in instanta. In prezent, companiile de asigurari acorda daune pentru lipsa de folosinta a vehiculului avariat doar pentru persoanele juridice care efectueaza transporturi de marfa sau de persoane.
Pentru persoanele fizice, paguba nu poate fi contabilizata, deci doar instanta poate spune care ar fi valoarea acesteia", anunta Mihai Tecau, presedintele BCR Asigurari.
Pentru persoanele fizice autorizate sau cele juridice care practica taximetria ori transportul de marfuri sau persoane, despagubirile se determina luandu-se in calcul tarifele practicate de pagubit la data producerii pagubei. Spre exemplu, in cazul unui accident soldat cu avarierea unui taxi pagubitul taximetrist poate solicita bani companiei de asigurari pornind de la venitul realizat zilnic inmultit cu numarul de zile in care vehiculul nu a fost folosit. Calculul este unul simplu: la un venit zilnic de 200 de lei (nu intra cheltuielile cu carburantul) la 10 zile de nefolosinta a vehiculului suma ceruta ajunge la 2.000 de lei.
In cazul unei persoane fizice, suma ar putea fi mai mica, mai precis ar trebui sa fie egala cu valoarea inchirierii unei masini pe perioada repararii vehiculului. "Pentru ca firmele de asigurari sa poata despagubi persoanele fizice pentru nefolosinta vehiculului avariat ar trebui ca acestea sa apeleze la instanta. Mai apoi, pe baza sentintelor date de instanta se poate aprecia care este valoarea daunei, iar persoanele fizice ar sti ce suma au de primit. Dar cum in acest moment nu exista date cu privire la sumele acordate de instanta, deoarece nu au avut loc procese, nu se acorda despagubiri", mai spune Tecau.
Practic, in prezent romanii pot primi despagubiri pentru nefolosinta vehiculului avariat doar in instanta. Cu timpul, pe baza sentintelor date de instanta, despagubirile vor putea fi acordate fara a se mai ajunge in tribunal. "Daca instanta a acordat pentru o persoana cu Logan 100-200 de lei despagubiri pentru lipsa de folosinta a vehiculului avariat, data viitoare cand va avea loc un nou accident tot cu Logan, pe baza sentintei anterioare compania de asigurari poate acorda aceasta suma fara a se mai ajunge in instanta", conchide seful BCR Asigurari.
Se mai pot formula pretentii de despagubiri pentru hartii de valoare, acte, manuscrise, bijuterii, pietre pretioase, obiecte de arta, obiecte din platina, aur sau argint, marci postale, timbre, care se aflau in masina si au fost deteriorate in accident.
Despagubirea se efectueaza de catre asiguratorul RCA in maximum 15 zile de la data la care acesta a definitivat investigatia necesara evaluarii sumei pe care este obligat sa o plateasca sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca. Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenele prevazute mai sus sau si le indeplineste defectuos, la suma solicitata pentru plata asiguratorului RCA se aplica o penalizare de 0,1%, calculata pentru fiecare zi de intarziere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani