Pretul birocratiei: 2 la suta din PIB
Data publicarii: 23-12-2008 | EconomiePeste o suta de agentii guvernamentale, conduse de cateva mii de directori bine platiti, cheltuiesc anual aproximativ 2,5 miliarde de euro, noteaza Cotidianul.
Sutele de agentii guvernamentale din Romania trebuie restructurate, unele urmand sa fie decapitate, altele reorganizate sau unificate, propune un material neoficial realizat la nivelul Ministerului Finantelor. Unele agentii au un obiect de activitate asemanator sau chiar identic cu al altora, dar detin insa organigrame proprii, sufocate cu personal. Reorganizarea aparatului ar duce la o economie importanta de resurse la bugetul statului, care ar putea fi directionate spre finantarea activitatilor economice, sustine materialul.
Autorul crede ca Romania a ajuns sa fie dominata de o "padure de agentii". Potrivit bilantului facut, exista cel putin 150 de agentii, dintre care multe se calca pe picioare, unele fiind cat o adevarata fabrica.
"Va dau exemplul Agentiei pentru Prestatii Sociale, infiintata in octombrie si care are acum o mie de angajati", spune autorul materialului. La Ministerul Culturii avem un Institut National pentru Monumente Istorice, dar si un oficiu national pentru acestea. Tot de monumente se mai ocupa si un institut national in domeniul conservarii lor. Destinele culturii mai sunt gestionate de Administratia Fondului Cultural National, Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene, Centrul European de Cultura, Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii, Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Institutul de Memorie Culturala.
Ministerul are nenumarate alte centre culturale imprastiate in tara dedicate unei anumite personalitati, rromilor, evreilor, tinerimii romane sau cu obiect de activitate chiar dansul. Intrebat daca nu cumva oficiul monumentelor si institutul acestora se calca pe picioare, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a explicat: "Unul se ocupa de administrarea monumentelor, altul de cercetare".
De domeniul nuclear se ocupa trei institutii, anume o comisie nationala de la Guvern, o agentie la Ministerul Economiei si inca una responsabila de deseurile radioactive. La agricultura avem Oficiul National al Viei si Vinului si un Oficiu al Denumirilor de Origine pentru Vinuri. Mai sunt institutii preocupate de seminte, de soiurile modificate genetic, de testarea si inregistrarea acestora, de "bioresursele alimentare", dar si o agentie hipica nationala. La Transporturi, unii se ocupa de tot ce inseamna transportul naval, insa, daca vine vorba despre salvarea vietii pe mare, intra in joc o agentie care se ocupa numai de aceasta. Romanii de pretutindeni, eroii neamului, minoritatile nationale, cei asupriti, discriminati reprezinta si ei obiectul de activitate a cateva zeci de agentii.
Camera Deputatilor are un Institut Roman pentru Drepturile Omului, iar Senatul nu s-a lasat mai prejos si a infiintat un Institut al Revolutiei, tot romane, din decembrie 1989. Cam de aceleasi probleme se mai ocupa Oficiul National pentru Cultul Eroilor si Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989. In domeniul invatamantului intalnim Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, Centrul National de Formare a Personalului din Invatamantul Preuniversitar. Mai avem Centrul pentru Formarea Continua in Limba Germana, Agentia Nationala pentru Calificarile din Invatamantul Superior si Parteneriat cu Mediul Economic si Social.
Padurea de agentii are "50.000-100.000 de angajati, dintre care 5.000-10.000 de directori". Exista un excedent de 20-40% de personal la care s-ar putea renunta prin reorganizare. Multe institute si agentii au fost infiintare special pentru a satisface orgoliile unora. "Spre exemplu a fost secretar de stat sau director in vechea guvernare si s-a infiintat o agentie in care sa isi mentina postul sau s-a infiintat postul de director adjunct." Pe de alta parte a existat o "tendinta birocratica de crestere prin transformarea birourilor in servicii, a serviciilor in directii, a directiilor in directii generale si a directiilor generale in agentii/consilii/institute/institutii, fiecare justificandu-si in mod fals necesitatea de functionare (adaptare la normele Uniunii Europene, integrare etc.)", spune autorul materialului.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani