BNR lanseaza o moneda din aur dedicata Tezaurului de la Hinova
Data publicarii: 23-12-2008 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei (BNR) va lansa, miercuri, in circuitul numismatic, o moneda din aur cu o valoare nominala de 10 lei, dedicata Tezaurului de la Hinova, a anuntat banca centrala.
Moneda are o greutate de 1,224 g si un diametru de 13,92 mm, iar tirajul emisiunii este de 500 exemplare.
Una dintre fetele monedei (aversul) prezinta in partea superioara, de la stanga la dreapta, valoarea nominala - 10 LEI, stema Romaniei si inscriptia "ROMANIA", despartite de un sir vertical de piese de colier bipiramidale de tipul celor gasite in tezaurul de la Hinova. Dedesubt sunt doua siruri orizontale de piese de colier bipiramidale si anul de emisiune - 2008.
Reversul prezinta in partea superioara, de la stanga la dreapta, un sir vertical de patru piese de colier de tip clopotel, inscriptia "TEZAURUL" scrisa de jos in sus, un sir vertical de trei piese de colier bipiramidale, inscriptia orizontala pe doua randuri "DE LA HINOVA" si mansonul deschis de forma cilindrica - piesa cea mai importanta a tezaurului de la Hinova. Dedesubt sunt doua siruri orizontale de piese de colier bipiramidale.
Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.
Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur din ciclul "Istoria aurului - Tezaurul de la Hinova" se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
Tezaurul de la Hinova din comuna mehedinteana de pe malul Dunarii este, pana in prezent, cel mai mare tezaur preistoric descoperit pe teritoriul Romaniei. Acesta contine o diadema din aur, 14 bratari diferite ca model si greutate, 92 de pandantive, 762 de margele, 8.765 de paiete, 4 inele si alte obiecte din aur, care cantareau aproape 5 kg. In urma analizelor, a reiesit ca podoabele au fost lucrate in jurul anului 1150 i.H. de populatia care locuia in acea zona.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani