Bancherii pregatesc primul val de taiere a dobanzilor la credite
Data publicarii: 21-12-2008 | Finante-BanciBancherii dau semnalul primului val de scadere a dobanzilor la creditele in euro acordate populatiei, pe de-o parte pentru ca dobanda pe piata interbancara (Euribor) s-a redus, iar pe de alta parte, de teama restantelor in crestere sau ratarii tintelor bugetate de crestere pe active.
Volksbank Romania, jucatorul plasat pe locul trei in topul dupa active, a anuntat ca, incepand cu luna februarie 2009, va cobori cu 1-1,5 puncte procentuale dobanzile la creditele ipotecare, in timp ce oficialii Bancii Romanesti iau in calcul posibilitatea reducerii dobanzilor la imprumuturi dupa incetinirea puternica a creditarii din noiembrie. Sunt si bancheri care stau in stand-by insa, pentru 2009, viteza creditarii este asteptata sa se reduca de patru ori, la 15%.
"Analizam cea mai corecta politica pentru clienti, in termen de dobanzi. Dobanzile la lei sunt in crestere la depozite si nu vad loc de scaderi la dobanzile la credite. La creditele in valuta va trebui sa mai asteptam, sa vedem ce se va intampla in primul trimestru din 2009", a declarat Robert Rekkers, director general Banca Transilvania.
Initial nu era luata in calcul varianta taierii costurilor, din cauza triplarii marjelor la care bancile atrag euro, insa Euribor la trei luni a scazut la 3,082%, de la maximul inregistrat in octombrie, de 5,393%. "Este vorba despre peste 19.000 de contracte de credite ipotecare in euro, pentru care am decis sa scadem dobanzile, cu 1 pana la 1,5 puncte procentuale. Acestea sunt imprumuturi pentru care majorasem dobanzile in noiembrie, dar in scrisorile de instiintare ne anuntasem clientii ca, indata ce costurile de finantare ne vor permite, vom reveni la un nivel mai rezonabil", puncteaza Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania.
Banca Romaneasca, filiala locala a National Bank of Greece, vrea sa reduca dobanzile la imprumuturi, dupa ce incetinirea puternica a creditarii din ultimele luni a facut banca sa-si rateze tinta pe active. Astfel, la sfarsitul lunii decembrie 2008, volumul activelor Bancii Romanesti va ajunge la 2,8 mld. euro, in locul nivelului prognozat la inceputul anului, de 3 mld. euro.
"Prognoza mea e ca bancile vor trebui sa se regleze pentru a nu avea multe credite neperformante. Noi ne vom regla dobanzile la un nivel la care credem ca oamenii vor putea plati, in ciuda costului mare de finantare", a spus directorul general al bancii, Andreas Maragkoudakis.
Totalul creditelor mai mari de 20.000 lei contractate de populatie si afectate de restante a crescut ingrijorator de la inceputul anului, cu aproape doua puncte procentuale, pana la 8,28% din volumul total al imprumuturilor peste aceasta suma. Creditele restante ale persoanelor fizice s-au cifrat la noua luni la 854 mil. lei, in crestere cu 163% fata de luna similara din anul trecut.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii