Numarul angajatilor infractori, mai mare in situatii economice dificile
Data publicarii: 21-12-2008 | HR/CariereCand economia se adanceste in recesiune, iar afacerile isi reduc la minim profitabilitatea, patronii au de luptat cu inca o amenintare: furturile de la birou puse la cale nu de veterani infractori, ci chiar de angajati. Un nou studiu arata ca angajatorii se confrunta cu o crestere a infractiunilor interne, pornind de la vanzari fictive si folosirea ilegala de fonduri si terminand cu insusirea unor obiecte sau echipamente din birou.
Angajatorii cred ca in acest fel angajatii incearca sa-si optimizeze veniturile pentru a face fata mai bine dificultatilor financiare sau unei eventuale concedieri. Potrivit studiului, adesea, salariatii cei mai seriosi comit astfel de infractiuni.
"Cand situatia economica este subreda, numarul infractiunilor creste pentru ca oamenii recurg la ilegalitati pntru a-si conserva statutul sau bunastarea. Acest lucru se manifesta in toate domeniile si cadrele sociale. Cresterea numarului de furturi de la birou insa, poate fi pus si pe seama atentiei mai mari acordata de patroni acestui aspect. Este greu de concluzionat daca sunt intr-adevar mai multe furturi sau doar incep sa fie descoperite mai multe decat in situatii economice normale", spune Brian J. Mich, seful diviziei de cercetari si investigatii al BDO Consulting.
Aproximativ 20% dintre angajatorii americani au declarat ca furturile de la locul de munca au devenit o problema extrem de serioasa, conform cercetarii derulate de Institute for Corporate Productivity. Intrebati daca au observat in ultimele luni o crestere a tranzactiilor frauduloase derulate de angajati sau disparitia de bani, 18% au raspuns afirmativ, 41% nu au fost siguri, iar restul au infirmat.
In plus, 24% au spus ca au observat o crestere a furturilor de bunuri, precum produse de retail sau obiecte din birou. In 2007 companiile au pierdut, in medie, 2,4 milioane de dolari ca urmare a fraudelor, majoritatea derulate de angajati, in crestere fata de 1,7 milioane de dolari in 2005, potrivit studiului global bianual al PricewaterhouseCoopers LLP.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani