Euro implineste zece ani cu o credibilitate intarita in contextul crizei
Data publicarii: Astazi, 21-12-2008 | InternationalIntarita de rolul de scut pe care l-a jucat de la inceputul crizei financiare, moneda unica europeana implineste zece ani de existenta cu o credibilitate sporita, in contextul in care dificultatile economice par sa favorizeze o coordonare politica a tarilor din zona euro, comenteaza AFP.
Zona euro va avea 329 milioane de persoane din 16 state europene din 1 ianuarie, dupa integrarea Slovaciei, si reprezinta circa 16,5% din bogatia lumii.
Cu cinci noi membri in zece ani, din care patru din 2007, zona euro nu inceteaza sa se extinda, iar moneda unica pare sa aiba cea mai mare credibilitate de la infiintarea sa.
Moneda euro a fost un zid de protectie in fata crizei financiare, inregistrand un interes crescut din partea tarilor din Uniunea Europeana (UE) care nu erau convinse de importanta unei monede unice, precum Danemarca sau Suedia, dar si din partea Islandei, care nici macar nu face parte din blocul comunitar.
"In aceasta perioada de criza, euro protejeaza companiile in fata volatilitatii ratei de schimb valutar, care le-a afectat puternic in perioadele anterioare de recesiune", a subliniat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Insa euro are si alte atuuri. Devenita a doua valuta mondiala, dupa dolar, moneda unica europeana - in care sunt denominate 27% din rezervele valutare mondiale - este considerata la fel de importanta ca dolarul sau yenul pe plan mondial si permite evitarea unor crize monetare.
"In lipsa euro, in contextul crizei financiare, ar fi fost un haos monetar incredibil in Europa, cu cel putin cinci sau sase valute in cadere si cu o competitie monetara ce ar fi amenintat piata unica", a declarat Jean-Dominique Giuliani, presedintele fundatiei Robert Schuman.
De asemenea, euro a sporit convergenta economiilor europene, mai ales dupa crearea Eurogrupului, forumul informal al ministrilor de finante din zona euro, cu intalniri lunare.
Totusi, zona euro are de suferit de pe urma reprezentarii deficitare pe plan international, neavand reprezentanti proprii in cadrul organizatiilor internationale, cum ar fi Fondul Monetar International sau Grupul celor sapte (G7).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani