Criza ar putea amana deschiderea a 18 malluri
Data publicarii: 19-12-2008 | AfaceriRomania este in acest moment cea de-a patra destinatie europeana a investitiilor in centre comerciale, datorita potentialului inca neexploatat, insa criza financiara si blocarea creditarii ar putea ingheta unele proiecte imobiliare.
Potrivit proiectelor anuntate de dezvoltatori, pentru anul 2009 sunt deja in constructie un numar de zece centre comerciale noi, cu o suprafata de peste 400.000 de metri patrati, arata datele Cushman &Wakefield. La acestea se adauga alte opt malluri a caror deschidere fusese programata pentru anul 2008 si care au fost amanate.
In acest context, daca luam in considerare proiectele care au fost deja incepute vom asista la o dublare a suprafetei spatiilor centrelor comerciale, daca vor fi finalizate toate proiectele anuntate pentru anul 2009. Insa lipsa finantarilor si inghetarea creditarii au determinat multi dezvoltatori de centre comerciale sa isi reconsidere proiectele de investitii anuntate pentru anii urmatori.
Compania irlandeza Mivan a anuntat ca si-a regandit strategia de extindere pe piata romaneasca pentru proiectele Tiago Malls, prelungind perioada executiei de la trei, la cinci ani. Compania planuieste sa deschida doua malluri anual.
"Pe piata spatiilor comerciale 2009 va fi un an in care prudenta va fi litera de lege. Atat timp cat finantarile nu vor fi deblocate, aceste proiecte vor fi reconsiderate si probabil multe dintre ele vor fi amanate. Acolo unde exista finantare sansele ca proiectele sa fie finalizate sunt foarte mari", ne-a declarat Costel Alecu, director in compania imobiliara Regatta.
Acesta admite totusi ca anul 2009 va aduce un recul pe segmentul spatiilor comerciale. "Va exista un oarecare recul in ceea ce priveste inaugurarea de centre comerciale si de tip mall sau parcuri de retail. Fiecare dezvoltator va sta putin in expectativa si va analiza situatia pietei si ofertele de finantare din partea bancilor si, bineinteles vom asista si la regandiri ale proiectelor din punct de vedere al suprafetelor si adresabilitatii", explica Alecu.
Cu toate acestea, finalizarea proiectelor anuntate pentru 2009 ar putea creste media nationala raportata la mia de locuitori la aproximativ 92 metri patrati, cifra care ramane totusi inferioara altor tari europene ca Ungaria (114 metri patrati), Cehia (159 metri patrati), Austria (300 metri patrati). De altfel in clasamentul european al suprafetei de spatii in centre comerciale la mia de locuitori, indicator care arata saturarea sau potentialul unei piete, Romania se plaseaza pe penultimul loc, mult sub media Uniunii Europene.
Ca o consecinta a stocului redus si a amanarii unora dintre proiecte, ca urmare a crizei economice si a dificultatii obtinerii finantarilor, nivelul chiriilor ar putea sa scada. "Chiriile in malluri din Bucuresti au scazut in 2008 cu 15-20% si chiar mai mult in unele cazuri. Daca la inceputul anului chiriile se situau in medie la 35-40 euro pe metrul patrat, acum acestea au ajuns la un nivel mediu de 25-30 euro pe metrul patrat. Anul viitor vom asista in continuare la reduceri, insa totul depinde de contextul pietei", a precizat Costel Alecu.
"In Romana, multi retaileri resimt presiunea, dar dezvoltatorii cunosc situatia si ofera pachete realiste. Proprietarii se vad in fata riscului de avea centre comerciale sI parcuri de retail goale, daca nu ofera anumite conditii, cum ar fi perioade de gratie la plata chiriilor", a apreciat Razvan Gheorghe, directorul Cushman&Wakefield.
Bucurestiul continua sa ramana in topul preferintelor dezvoltatorilor de centre comerciale, fiind zona spre care s-au indreptat cele mai multe proiecte de investitii.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani