Una din cinci multinationale ingheata salariile
Data publicarii: 19-12-2008 | HR/CariereAproape 20% dintre companiile de pe piata locala iau in considerare inghetarea salariilor in anul urmator, iar 43% dintre firme se asteapta sa intervina schimbari in ceea ce priveste previziunile salariale facute anterior, potrivit unui studiu privind remunerarea si recrutarea realizat de compania de consultanta in management Hay Group.
Aproape jumatate dintre companiile de pe piata locala au in plan inghetarea sau reducerea numarului de angajati in 2009. In acelasi timp, numarul companiilor care se asteapta ca rezultatele din 2008 sa fie semnificativ mai mici decat planurile stabilite la inceput de an s-au dublat fata de luna martie 2008.
Pe piata locala, 47% dintre companii renunta la recrutare sau planuiesc sa reduca numarul de angajati anul viitor. Cresterile salariale previzionate de companii pentru 2009 nu depasesc 9%. "Companiile au acum oportunitatea de a se uita foarte atent si intr-un mod foarte serios la programele de remunerare pe care le au, la modul cum acestea au fost create si caror nevoi le raspund", spune Alina Popescu, Reward Information Services manager Hay Group Romania.
Studiul mai arata ca majoritatea companiilor vor plati bonusurile angajatilor pentru anul 2008 si ca doar 8% dintre acestea au operat schimbari in buget.
Anul 2009 poate aduce schimbari majore asupra politicilor de acordare a bonusurilor, 29% dintre companii au declarat ca ar putea modifica aceste politici. Criza economica este mai acuta in Europa decat in alte regiuni, peste 57% dintre organizatii planifica sa inghete sau sa reduca numarul de angajati, care este mult mai mare decat rezultatul mediu global de 48%, arata studiul.
La nivel european, 31% dintre companii au raportat ca vor atinge rezultate sub nivelul asteptat.
Pe plan local, 24% dintre firme cred ca rezultatele vor fi cu mult sub targetul stabilit si doar 65% dintre acestea au reusit sa-si atinga obiectivele stabilite.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani