Ce cadouri isi doresc de Craciun femeile si barbatii
Data publicarii: 19-12-2008 | LifestyleLuna decembrie e varf de sezon pe plan international la anxietatea provocata de alegerea unui cadou potrivit sau, si mai si, perfect. Dar daca pornesti de la premisa ca cel mai simplu mod de a scapa de o tentatie e sa-i cedezi, lucrurile nu mai stau deloc asa rau.
Femeile
Cel putin asa sustine Nicolas Vartan, international style coach, si e gata sa demonstreze rapid cum mergi la sigur, expunand regulile jocului, pe care, daca nu le respecti, nu ai decat sa-ti asumi responsabilitatile. Prima regula, cea de aur, spune el, este urmatoarea: "In nici un caz un cadou nu trebuie sa fie functional sau util. Oferim o parte a unui vis, un superflu care este cu adevarat esential.
Oscar Wilde spunea, pe buna dreptate, ca ne putem lipsi de necesar, el stia ce vorbeste dupa anii petrecuti in inchisoarea din Reding, dar nu ne putem lipsi de superflu. Nu cumperi in nici un caz pijamale, papuci de casa, sapunuri si deodorante, Doamne fereste, astea sunt utilitati, nu cadouri.
Si da, tot Wilde spunea ca cel mai simplu mod de a scapa de o tentatie e sa-i cedezi, prin urmare, atunci cand ai o dorinta, cel care-ti face cadoul ar fi bine sa ti-o anticipeze, sa fie psiholog, sa stie sa puna intrebari, sa adune informatia si cadoul sa fie o surpriza totala, caci altfel faci un cadou, dar nu e nici o surpriza". Si apoi, continua Nicolas Vartan, pe fond de criza mondiala, nimic nu se poarta mai bine decat obiectele de lux sau de arta: "Asta nu o spun eu, ci e o constatare a analistilor economici, ca, in timp de razboi sau de criza, singurele produse care nu inregistreaza pierderi, ba dimpotriva, inregistreaza cresteri sunt produsele de lux si de arta, care sunt gandite in termeni de investitie".
Desi nu exista cadou cu care sa nu dai gres la o femeie in afara de anticiparea unei dorinte, Nicolas Vartan admite ca mai exista unul, foarte inteligent, "de o delicatete teribila": banii. Invizibili, de fapt, si tocmai in asta consta farmecul lor absolut, continua el: "Acestea sunt cadourile numite generic de intreprindere, cu un gift card nu dai niciodata gres, caci e practic un cec cu o suma predefinita, de care nu stii decat tu si cel caruia i-l faci cadou si cu care respectivul poate merge intr-o retea de magazine sa-si cumpere ce vrea, e o practica de zeci de ani in Occident, dar in Romania de putina vreme. Dar si un barbat indragostit care nu se pricepe sa aleaga un cadou unei femei cu atat mai mult e indicat sa ofere un gift card, nu e in nici un caz o dovada de insensibilitate, ci dimpotriva, arata ca e un om subtil, inteligent, care nu vrea sa greseasca facand o alegere nepotrivita, e un gest de o delicatete teribila.
E ca la restaurant, cand inviti o doamna, iar daca restaurantul e de calitate, chelnerul ii ofera doamnei un meniu pe care nu sunt trecute preturile, ele sunt trecute doar pe meniul tau, doamna nu le stie, isi alege ce vrea, ea doar se bucura si savureaza masa". Gift cardul, mai spune Nicolas Vartan, e un cadou foarte bun si pentru femeile din preajma, care nu au intrat si nici nu ai vrea sa intre in zona ta intima: "De exemplu, colaboratoare, partenere, angajate, carora nu le poti face cadouri pentru ca nu le cunosti indeajuns si poate nici nu vrei, dar le poti oferi un gift card cu care sa-si cumpere ce le place".
Ce-si doresc femeile sa primeasca de la un barbat si nu primesc mai niciodata, spune tot Nicolas Vartan: "Putina picanterie in viata lor sexuala, deoarece barbatii sunt cam lipsiti de cultura erotica, nu au educatia sexuala necesara. Orice femeie din lume care e iubita de un barbat, dar in a caror relatie s-a instalat rutina, asta isi doreste. Isi doreste sa-i cumperi lenjerie intima, uleiuri de masaj senzuale, care duc la placere, la gesturi in doi, trebuie sa ai mintea deschisa ca sa scapi de rutina asta idioata. Sau isi doreste sa-i cumperi un pachet de servicii la un mare salon de infrumusetare sau, sa zicem, sa-i cumperi doua tinute complete la un mare magazin. Ea doar merge si le alege".
Valentina Pelinel confirma spusele lui Nicolas Vartan, asta asteapta si ea de la sotul ei: "Imi place sa-mi aleaga lenjerie intima sau cadouri sexy. Bine, mi s-a intamplat sa primesc cadou si de la femei lenjerie intima si mi s-a parut ciudat, normal e sa primesti lenjeria intima de la un barbat". Dar, de-a lungul vremii, spune ea, a observat ca barbatii, cand nu stiu ce sa-ti ia cadou, gasesc aceeasi solutie: "80% din cadourile pe care le-am primit in viata mea de la barbati au fost bijuterii.
Cu o bijuterie mergi la sigur. Am primit atatea bijuterii, dar nu m-a enervat niciodata asta, sunt dragute, femeile le aduna, poate pe multe nici nu apuca sa le poarte, unele poate nu-ti plac, desi ce poate sa nu-ti placa la o bijuterie?! Si chiar daca nu-ti place, femeile se bucura la bijuterii sau la un obiect de lux, e frumos prin valoarea lui". Ceea ce nu suporta sa primeasca Valentina Pelinel insa sunt mutunachii, de care nu a scapat nici peste Ocean: "Nu zic, sunt draguti, dar sa primesti in continuu de cand esti mica pana la batranete numai maimutoi... Cand nu ti-ar fi luat nimic, dar de fapt sa vina totusi cu ceva, iti iau un din ala. Oricat de dulce ar fi, e plictisitor si enervant. I-am strans odata la New York in saci, ca mi se umpluse casa de ei, si i-am dus la casa de copii".
De altfel, exista si o moda 100% romaneasca, o intreaga nebunie de altfel, continua Valentina Pelinel: "Aici, in Romania, toata lumea da parfumuri cadou, nu stiu de ce, nu pot sa-mi explic de ce considera ca e asa o mare chestie sa faci cadou parfumuri, de la un moment dat aduni atatea ca incepi sa le dai". Dar cel mai simplu si mai practic cadou, cu care ai aproape toate sansele sa nu dai gres, sunt tot banii invizibili, spune ea: "Oricum, de la un barbat astept sa puna suflet, sa se gandeasca la ce sa-mi cumpere, sa tina minte ca am spus odata ca mi-ar placea ceva, dar e foarte bine si un gift certificate sau card, care e foarte la moda in America, la magazine, la spa, peste tot, daca n-ai nici o idee de cadou". Un cadou este foarte vorbaret, incheie Nicolas Vartan: "E un puternic indicator social si de personalitate al celui care-l face. El are un limbaj ambivalent, se adreseaza celui care il primeste, dar vorbeste si despre cel care-l ofera. El transmite informatii despre cultura, educatia, personalitatea acestuia si traduce sentimentele si stima pe care i-o poarta celei careia ii este oferit".
Barbatii
"Femeile ar trebui sa le dea barbatilor ceea ce merita. Unii merita sufletul, altii nici macar un chibrit", spune actorul Mircea Diaconu pentru Cotidianul, adaugand ca pe el il fac fericit ciorapii, "pentru ca mereu i se rup". "Asta daca sunt intrebat. Darul este ca o fraza din partea celuilalt. Persoana in cauza trebuie sa o faca, nu tu", atrage el atentia.
Cand se hotarasc sa faca un cadou, femeile ar trebui mai intai sa se autoanalizeze, spune designerul Catalin Botezatu, si sa ofere, in primul rand, daruri care nu pot fi cumparate: "Cadourile ar trebui sa tina mai mult de caracterul femeilor, care ar trebui sa fie mai permisive, mai putin cicalitoare, sa-si lase barbatii mai mult la bere cu baietii".
Din sfera concretului, Botezatu este de parere ca darurile cele mai bine venite sunt butonii pentru camasa, manusile si fularele: "Depinde de cat de intima este o femeie cu cel caruia ii face cadoul. Daca este foarte intima, ii poate face cadou barbatului si o pereche de chiloti rosii, pe care sa-i poarte in noaptea de Anul Nou."
De unele cadouri femeile ar trebui sa se fereasca cu orice pret. "Cadourile de Craciun nepotrivite pentru un barbat, mai ales pentru unul pasionat de gadgeturi, sunt camasa, pijamaua, salul si papucii, adica articole de vestimentatie cu aer casnic. Mai bine ii iei un desfacator de conserve, ca e mai util", spune jurnalistul Lucian Mandruta. Iar Mircea Diaconu crede ca "femeile ar trebui sa se fereasca de cadourile care pot insemna si altceva, ori prin valoare exagerata, ori prin aluzie exagerata. Valoarea de simbol a unui cadou trebuie sa fie mai mica decat valoarea lui de piata. Darurile nu trebuie sa fie scumpe, ci valoroase".
In schimb, Catalin Botezatu nu crede ca se poate vorbi de cadouri nepotrivite adresate barbatilor, din moment ce aspectul cel mai important nu e cadoul in sine, ci modul in care femeia i-l ofera unui barbat: "Pentru barbati nu conteaza foarte tare ce cadouri primesc de la iubita, nevasta sau amanta, ci modalitatea in care sunt facute darurile respective. Femeile sunt maestre in arta seductiei si in cea de a oferi un cadou. Pot sa-l faca special prin modul in care-l ofera". Mai mult, Botezatu subliniaza posibilitatea ca o femeie sa traga si ea foloase din cadoul pe care il ofera: "Daca imprimeurile de pe lenjeria-cadou au o tenta sexuala, avem ceva de genul «bate saua sa priceapa iapa». In acest caz, barbatul se va simti cu siguranta vizat".
Despre darurile pe care barbatii si le doresc si pe care femeile nu reusesc sa le ofere niciodata vorbeste Lucian Mandruta: "Eu am niste pretentii mici: sa nu se supere sotia cand mai citesc la masa si sa nu se enerveze cand ma uit pe mail cand e si ea de fata. Mi-as mai dori un camion incarcat cu timp pe care sa vina sa mi-l rastoarne in fata la serviciu".
In ceea ce priveste produsele IT, Mandruta, cunoscut pasionat de gadget-uri, este de parere ca smartphone-urile si laptopurile reprezinta cadouri excelente: "Putem vorbi aici de un Sony Ericsson XPeria sau de un Nokia E90 . De asemenea, mi-as dori foarte tare sa primesc un Palm, pentru ca Palm este platforma mea preferata, cred ca bate la mare distanta orice alt sistem de operare pentru telefoanele smart. Dintre laptopuri, as incerca un Sony Vaio, care nu este usor, insa este foarte rapid".
Exista si electronice si produse IT destinate portofelelor pe timp de criza, chiar daca la mijloc exista si unele mici compromisuri. De exemplu, pe emag.ro pot fi cumparate telefoane mobile, monitoare, televizoare sau camere foto care au fost expuse in showroom si apoi au fost resigilate. Unele au mici defecte, insa reducerile, in unele cazuri de mii de lei, compenseaza acest inconvenient.
Jocurile video au incetat de mult sa fie apanajulpustanilor si adolescentilor, studiul "Discovery Species. Barbatul tanar - manual de utilizare" aratand, in septembrie, ca 42% dintre barbatii romani intre 25 si 39 de ani butoneaza la jocuri video cel putin o data pe saptamana. Astfel, un cadou din sfera gamingului reprezinta o alegere potrivita si cand vine vorba despre barbatii trecuti de prima tinerete.
Trei dintre cele mai fierbinti titluri pentru PC sunt strategia real-time Red Alert 3, Grand Theft Auto 4, action-advenure-ul pe care fanii seriei GTA l-au asteptat vreme de trei ani, si cel mai nou simulator auto din seria Need for Speed, Undercover. Cele trei titluri sunt disponibile pe gameshop.ro la preturile de 140 de lei, 170 de lei si, respectiv 120 de lei.
In ceea ce priveste cel mai proaspat expansion-pack pentru World of Warcraft (WOW), The Wrath of the Lich King, lucrurile sunt ceva mai complicate. In primul rand, sunt mari sanse ca fanii WOW sa-l aiba deja, in al doilea rand, poate fi jucat doar daca utilizatorii detin si titlurile anterioare, iar in final, trebuie sa va ganditi de doua ori inainte de a incuraja incursiunile pe noile taramuri virtuale din WOW: cercetatorii americani estimeaza ca in jur de 40% dintre utilizatori sunt dependenti de acest joc. Date la o parte toate aceste inconveniente, pentru cei care se hotarasc sa il puna sub bradul de Craciun, noul WOW costa 140 de lei.
Consola Nintendo Wii este ideala pentru gamerii de ocazie, multumita intuitivului sistem de control al jocurilor, bazat pe gesturi. La un pret de 990 de lei, ea este destinata atat celor familiarizati cu gamingul, cat si celor neinitiati in acest domeniu. Pentru cei care vor sa ia jocurile cu ei oriunde s-ar afla, cele mai bune cadouri sunt ori consola portabila PlayStation Portable, disponibila pe gameshop.ro la 700 de lei, ori cea Nintendo DS Lite, care poate fi achizitionata de pe shopit.ro, la pretul de 575 de lei.
Pasionatii de sporturi de iarna se vor bucura cu siguranta de o noua garderoba de schi. Pe hypersport.ro claparii pentru adulti pornesc de la 479 de lei, iar pe killyprest.ro pot fi achizitionate schiuri cu preturi de la 1.374 de lei. Lista poate fi completata cu bocancii Vasque Alpine LT GTX (450 de lei, pe mmsport.ro), cu membrana din Gore-Tex, precum si cu jacheta Marmot Minimalist Jacket, "blindata" cu acelasi material impermeabil.
Pe principiul "omul gospodar isi face vara sanie si iarna car", o bicicleta poate fi un cadou excelent in sezonul rece. In functie de stilul si preferintele celui vizat, puteti alege, pe bikezone.ro, intre o cursiera devoratoare de asfalt (de la 2.500 de lei), un mountain bike antrenat pentru a face fata gropilor din caldaram (de la 1.100 lei) sau un BMX, destinat celor cu gandul la scamatorii pe doua roti (de la 700 lei). De asemenea, daca preferati sa faceti cadouri exotice, va puteti indrepta atentia spre bicicletele pliante (de la 18.000 de lei) sau cele cruiser (de la 10.000 de lei). Lucian Mandruta sugereaza si un accesoriu foarte util pentru acestea: "Mi-ar placea un GPS de bicicleta cu care sa navighez mai usor prin Bucuresti, pentru ca eu merg numai cu bicicleta".
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani