Top 10 cele mai pesimiste previziuni economice pentru 2009
Data publicarii: 19-12-2008 | InternationalIn acest an am asistat la unele dintre cele mai mari rasturnari de situatii si turbulente financiare din ultima jumatate de secol: prabusirea gigantilor bancari de pe Wall Street, scaderea pretului petrolului cu mai bine de 100 de dolari, interventii masive ale statului in tari cu politici economice ultra-liberale, devalorizarea preturilor locuintelor.
Multi analisti sunt de parere ca 2009 ar putea fi cel putin la fel de animat ca anul curent, anticipand o adancire a crizei globale. Recent, Saxo Bank, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata de internet banking si a investiilor online, a intocmit raportul "10 Outrageous Claims 2009" in care reuneste cele mai pesimiste tendinte din 2009.
1. Petrolul ar putea ajunge la 25 de dolari. Scaderea barilului nu pare sa fie o tendinta negativa, insa ar fi o reflectare a situatiei economice dezastroase generata de reducerea drastica a consumului populatiei si a activitatii companiilor. In urma cu doua zile, OPEC a decis o reducere record a productiei de petrol, cu 2 milione barili pe zi.
2. Iranul, tara cu armament nuclear, s-ar putea confrunta cu o revolta a populatiei. Expertii Saxo Bank sunt de parere ca societatea iraniana va fi greu incercata, urmare a dependentei stranse de industria petrolului. Daca politicenii nu vor putea satisface cerintele de baza ale populatiei sunt foarte probabile revolte si rasturnari de guvern.
3. Indicele S&P500 va scadea cu inca 500 de puncte din cauza slabirii principalelor companii americane. Cresterea costurilor fondurilor corporatiste, prabusirea pretului caselor si incetinirea programelor de investitii vor contribui la starea generala de slabiciune economica in Statele Unite.
4. Italia ar putea abandona reglementarile monetare europene si ar putea chiar iesi din zona euro. Aceasta ca urmare a deficitului bugetar excesiv din 2009 care va fi o povara uriasa pentru guvernul italian.
5. Viitura economica va lovi in plin economia australiana abia la anul, cand dolarul australian se va deprecia semnificativ fata de yenul japonez, tara cu care deruleaza o mare parte din relatiile comerciale. Socul se va simti mai intai in pretul bunurilor de larg consum.
6. Un alt trend identificat de Saxo Bank este ascensiunea dolarului, care va ajunge spre sfarsitul anului viitor sa depaseasca euro, incheind la o paritate de 1,3 in favoarea monedei americane. Argumentul analistilor este ca intreaga zona euro va avea de suferit in 2009 intr-o masura mai mare decat cea americana.
7. Produsul Intern Brut al Chinei va avea o crestere de 0%, in conditiile in care in ultimul deceniu a inregistrat cresteri anuale de peste 10%. Cresterea Chinei s-a bazat pe soliditatea exporturilor, insa acestea sunt serios afectate de diminuarea consumului in Europa si SUA.
8. Economiile din Estul Europei se vor subrezi, iar principala piata afectata va fi cea a creditelor. Guvernele din aceasta zona vor fi tentate sa isi decupleze politicile monetare de la directivele venite dinspre zona euro si sa gaseasca propriile solutii de supravietuire. Economiile emergente au o vulnerabilitate crescuta, nefiind exclusa inmultirea cazurilor de falimente.
9. Pretul materiilor prime va intra la apa. Intreg anul 2009 va fi dominat de scaderi considerabile ale preturilor. Indexul Reuters/Jefferies CRB, care cuprinde 19 materii prime, ar putea scadea cu 30%.
10. Moneda chinezeasca s-ar putea impune in fata dolarului in tarile din Asia. China va deveni o adevarata putere in Asia, iar influenta sa va creste semnificativ in urmatorul an.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice