10 moduri de a-ti pastra mintea sanatoasa
Data publicarii: 18-12-2008 | LifestyleBolile mentale precum schizofrenia sau Alzheimer afecteaza creierul cu mult timp inainte de aparitia primelor simptome. Vestea buna este ca oricine are la indemana o serie de mijloace prin care poate reduce sansele de dezvoltare a unor astfel de afectiuni. Profesorul P. Murali Doraiswamy de la Duke University Medical Center, specialist in probleme mentale, recomanda cateva cai simple de pastrare a creierului in forma.
1. Mancati bine. O regula medicala spune ca ceea ce este bun pentru inima este bun si pentru creier. Fructele, legumele si alimentele bogate in vitamina B ajuta la pastrarea sanatatii creierului. Nu acelasi lucru se poate spune de mancarurile cu grasimi saturate prezente mai ales in alimentele inghetate, unt si branzeturi.
2. Faceti exercitii. Activitatea fizica pompeaza mai mult sange in organe, inclusiv in creier. Cel putin 30 de minute de exercitii fizice imbunatatesc circulatia sangelui si cresc numarul de neuroni. Cand vasele din creier sunt blocate, abilitatea cognitiva descreste.
3. Jucati-va. Desigur, nu sunt recomandate orice fel de jocuri, ci doar acelea care stimuleaza activitatea cerebrala, precum sah, bridge sau chiar solitaire.
4. Invatati lucruri noi. Tinte pe termen lung, ca ivatarea unei noi limbi straine sau folosirea unui instrument muzical, vor tine creierul in priza mult timp. La fel cursurile de dans, prin sincronizarea miscarilor corporale cu muzica.
5. Mariti dificultatea activitatilor de zi cu zi. Puteti stimula creierul mixand activitatile zilnice. Incercati de exemplu sa va spalati pe dinti cu mana stanga sau sa tastati fara sa folositi privirea. Complicati orice activitate de rutina care, de regula, este executata automat.
6. Cititi. Indiferent ca este vorba de un website, un roman sau un ziar, cititul tine mintea antrenata. Ca un exercitiu suplimentar, puteti repeta de cateva ori lucrurile pe care doriti sa le tineti minte si incercati sa vi le reamintiti cateva ore mai tarziu.
7. Eliberati-va de stres. Sunt nenumarate mijloacele de a scapa de stres, de la exercitii de tip yoga, meditatie, introspectie, pana la simpla dar eficienta respiratie adanca. Tensiunea mare a sangelui, anxietatea si depresia pot duce la declinul functiilor cognitive.
8. Socializati. Creierul iubeste activitatea. Daca pana acum preferati sa stati izolati, incercati sa va schimbati macar in parte habitudinile si sa iesiti mai mult cu prietenii, colegii sau rudele.
9. Beti, bineinteles, moderat. O serie de studii arata ca oamenii care consuma cantitati mici de alcool sunt mult mai putin predispusi sa dezvolte boli ale creierului decat cei care nu beau deloc. Vinul rosu are un efect antiinflamator benefic pentru creier.
10. Dormiti. Un somn bun reface intreg corpul, inclusiv functiile creierului, in special memoria prin structurarea informatiilor in timpul somnului REM. Un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe zi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani