Harta si cauzele conflictelor din lume in 2008
Data publicarii: 18-12-2008 | InternationalAnul care tocmai se incheie a fost dominat nu doar de probleme economice de o amploare si complexitate greu de anticipat cu un an in urma, ci si de inmultirea conflictelor si razboaielor din lume, potrivit ultimelor date ale Heidelberg Institute for International Conflict Research (HIIK), sintetizate in studiul "Conflict Barometer 2008".
Din cele 345 de conflicte cuantificate in 2008, 39 au fost razboaie extrem de violente, iar 95 crize violente cu folosire sporadica a armamentului. In comparatie cu 2007, numarul conflictelor violente a fost semnificativ mai mare, in creste de la 32 la 39.
Pornind de la aceste date se poate concluziona ca situatia geo-politica din 2008 a fost serios perturbata, chiar daca majoritatea conflictelor (211), s-au solutionat prin negocieri, cele mai afectate zone fiind Africa, Orientul Mijlociu, Asia si Oceania.
Numarul conflictelor extrem de violente din Africa a crescut de la 9 in 2007 la 12 in anul curent, printre care si trei razboaie. Zonele cele mai tensionate au fost in Ciad, Sudan, Etiopia, Somalia, Kenia si Congo. Afganistanul si Irakul raman centrul violentelor in Orientul Mijlociu, alaturi de partea de nord a Irakului, scena de razboi intre rebelii kurzi si turci.
Pakistanul se adauga zonelor tensionate prin lupta unor grupari islamiste impotriva guvernului, dar si a permanentelor dispute dintre suniti si siiti. La granita dintre India si Pakistan intalnim alta zona rosie pe harta conflictelor, ambele fiind tari cu armament nuclear si cu o divergenta mai veche asupra Kasmirului. Tensiunea a fost amplificata de recentele atentate din Mumbai, guvernul indian acuzand ca teroristii au fost antrenati in Pakistan.
O escaladare neasteptata a violentelor a avut insa loc in Europa, numarul conflictelor crescand de la unu, in 2007, la patru in 2008. Incercarea Georgiei de a lua controlul asupra Osetiei de Sud s-a lovit de riposta violenta a Rusiei, ale carei trupe au inaintat pana in capitala tarii, Tibilisi. Alte conflicte armate au fost in Abhazia si in alte rebuplici caucazine rusesti, in special Ingusetia, unde separatistii islamisti au condus atacuri teroriste.
In privinta cauzelor conflictelor, pe primul loc par a fi disputele ideologice, cu peste 100 de dispute, urmate de dorinta de auto-determinare politica, controlul national, controlul resurselor naturale, probleme teritoriale, controlul unei parti a tarii si controlul asupra altor tari.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani