Cat de mult va creste pretul benzinei?

Data publicarii: 17-12-2008 | Finante-Banci

O revenire a cotatiei barilului de petrol in jurul valorii de 60 de dolari, corelata cu majorarea accizelor de la 1 ianuarie 2009 si devalorizarea leului pot conduce la noi scumpiri. Din luna iulie asistam la ieftinirea carburantilor, tendinta ce se poate inversa de la 1 ianuarie 2009.

Preturile carburantilor pe care ii achizitionam depind de cotatia titeiului pe piata internationala, cat si de nivelul accizei si taxelor impuse de stat.

Pe de alta parte, piata produselor petroliere este libera, spre deosebire de cea a gazelor naturale sau de electricitate, supusa legii bazate pe cerere si oferta.

In ultimii ani, preturile carburantilor au crescut continuu, odata cu cotatia titeiului, care a atins recordul istoric de 147 dolari pe baril in luna iulie a acestui an.

Benzina la randul ei a testat pragul psihologic de cinci lei pe litru, aproximativ 1,2 euro. Companiile petroliere au anuntat profituri exceptionale pe primele noua luni, ceea ce a condus la discutii aprinse, atat in randul opiniei publice, cat si al politicienilor. Si nu numai in Romania companiile petroliere au fost acuzate ca maresc nejustificat preturile pentru a-si spori profiturile.

Declansarea crizei financiare si propagarea ei in economia reala a provocat dupa cum era de asteptat o scadere rapida a cotatiilor petroliere. Inertia mult mai mare manifestata de preturile la pompa, comparativ cu rapiditatea cu care au cazut cotatiile bursiere pentru petrol, a produs nemultumiri firesti in randul soferilor.

Fata de valoarea-record atinsa in aceasta vara, cotatia petrolului a pierdut aproximativ 100 dolari pe baril, tranzactionandu-se in prezent sub 50 dolari pe baril.

Companiile petroliere trec pe rosu

Vanzarile de carburanti pe piata romaneasca au crescut in ultimii ani intr-un ritm de peste 10% anual, ceea ce a permis sustinerea investitiilor in extinderea retelelor de benzinarii.

Chiar si in conditiile in care pietele occidentale lovite de criza inregistrau o reducere a consumului de carburanti, in Romania situatia se prezenta pe dos.

Astfel, potrivit datelor prezentate de compania petroliera OMV, daca in Austria vanzarile au scazut cu 2% pe parcursul celui de al treilea trimestru din acest an, fata de perioada similara din 2007, in Romania, dar si in Bulgaria cresterea a fost de 12%.

Pentru Petrom, companie detinuta de OMV, vanzarile de retail au crescut peste media pietei, cu un ritm de 25%, luna octombrie fiind una record din acest punct de vedere pentru Petrom.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: