Bancile cer avans jumatate din credit
Data publicarii: 17-12-2008 | Finante-BanciIntermediarii de credit au ajuns sa isi sfatuiasca potentialii clienti sa mai astepte pentru a accesa un imprumut. Creditele garantate sunt aproape inexistente. Noua banci dintre partenerii Kiwi Finance, unul dintre cei mai importanti brokeri de pe piata autohtona, au incetat sa mai acorde credite incepand cu luna noiembrie, spune Anca Bidian, presedintele Kiwi. De altfel, brokerul a inceput deja sa isi sfatuiasca potentialii clienti sa mai astepte pentru a contracta un imprumut, mai ales daca este vorba despre un credit ipotecar sau despre unul de nevoi personale cu garantii. "Pana se vor relua tranzactiile pe piata imobiliara, bancile nu pot lua in calcul o garantie despre care nu stiu daca maine se topeste", a afirmat Bidian, care a mai precizat ca avansurile solicitate sunt cuprinse intre 25 si 50%.
Afacerile brokerilor, in general, au fost puternic lovite de criza financiara, unii dintre ei fiind nevoiti sa isi reevalueze drastic tintele pentru 2008 si chiar 2009.
"Comparand luna noiembrie a anului curent cu luna noiembrie a anului trecut, rata de aprobare a dosarelor de credit cu destinatie imobiliara a scazut cu aproape 40%.
In functie de momentul in care a fost depusa documentatia necesara obtinerii creditului la institutia de creditare respectiva, analiza s-a bazat fie direct pe regulamentul de creditare, fie a fost reluata tinand seama de acesta", a apreciat pentru Cotidianul Roxana Gavrila, director de marketing la Credit Team, cel mai important jucator de pe piata intermedierii de credite.
Noiembrie a fost o luna "de top" in privinta scaderilor inregistrate de intermedierea de credite. "Daca in octombrie am inregistrat o crestere de 60% la creditele intermediate fata de septembrie, in noiembrie au fost trei saptamani in care ne-am sfatuit clientii sa astepte cu creditul, pentru ca a fost o situatie volatila, conditii care se schimbau de la o zi la alta", a spus Bidian. Presedintele Kiwi Finance apreciaza ca factorii care ar putea influenta in mod direct stimularea creditarii ipotecare constau intr-un plan coerent anticriza realizat de Guvern, politica monetara si administrativa a bancii centrale, politica de risc a bancilor si atingerea unei convergente a preturilor practicate de dezvoltatorii imobiliari cu putere reala de cumparare.
"Pentru 2009, aceste politici si strategii sunt absolut obligatorii, dar sunt convinsa ca vor fi definite. Acum depindem de politic, poate mai mult decat din 1989 incoace, pentru realizarea unui plan de guvernare stabil", a precizat presedintele Kiwi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii