Seful BCE spune ca relaxarea politicii monetare are limite
Data publicarii: 17-12-2008 | InternationalPresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus marti ca exista o limita pana la care BCE poate cobori dobanda cheie, semnaland ca in ianuarie ar putea intrerupe politica de relaxare monetara, potrivit Bloomberg.
"Daca simtim ca exista o limita pentru micsorarea dobanzii cheie? In acest moment, cu siguranta da", a declarat Trichet, luni seara, pentru jurnalistii aflati la Frankfurt. Comentariile au fost sub embargo pana in acest moment, scrie Bloomberg.
Intrebat daca BCE se va abtine luna viitoare de la o noua diminuare a dobanzii cheie, Trichet a spus ca autoritatile de reglementare din consiliul guvernatorilor vor "sa se concentreze in prezent sa obtina ceea ce au decis deja ca este cu adevarat operational".
Banca Centrala Europeana a coborat dobanda de politica monetara de trei ori din octombrie pana in prezent, la un nivel de 2,5%, ca sa contrabalanseze efectele crizei financiare. Industriile producatoare si de servicii din Europa s-au confruntat in decembrie cu cel mai alert ritm de comprimare a activitatii din ultimii zece ani, intr-un semnal ca economia se afunda in recesiune.
Bancherii centrali europeni sunt mai reticenti decat cei de la Federal Reserve (Fed) sau de la banca centrala a Marii Britanii, Bank of England (BoE), in ceea ce priveste combaterea crizei financiare cu scaderi ale dobanzii cheie.
Banca centrala americana, Federal Reserve, ar putea cobori marti dobanda cheie pana la un nivel minim record, iar guvernatorul Bank of England, Mervyn King, a atras atentia ca autoritatile britanice de politica monetara ar putea, de asemenea, sa coboare dobanda cheie.
Investitorii mizeaza pe faptul ca problemele economice vor forta BCE sa coboare dobanda cheie cu inca jumatate de punct procentual la sedinta din 15 ianuarie, potrivit evolutiei contractelor Eonia.
"Trebuie sa ne ferim sa cadem in capcana cu rate nominale ce ar fi prea mici", a spus Trichet.
"Mi se pare ca acest lucru este ceva la care trebuie, cu siguranta, sa ne gandim, ce va trebui sa analizam si la care va trebui sa reflectam. Dar, dupa cum stiti, noi nu ne luam niciodata angajamente inainte", a declarat seful Bancii Centrale Europene.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani