Seful BCE spune ca relaxarea politicii monetare are limite
Data publicarii: 17-12-2008 | InternationalPresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus marti ca exista o limita pana la care BCE poate cobori dobanda cheie, semnaland ca in ianuarie ar putea intrerupe politica de relaxare monetara, potrivit Bloomberg.
"Daca simtim ca exista o limita pentru micsorarea dobanzii cheie? In acest moment, cu siguranta da", a declarat Trichet, luni seara, pentru jurnalistii aflati la Frankfurt. Comentariile au fost sub embargo pana in acest moment, scrie Bloomberg.
Intrebat daca BCE se va abtine luna viitoare de la o noua diminuare a dobanzii cheie, Trichet a spus ca autoritatile de reglementare din consiliul guvernatorilor vor "sa se concentreze in prezent sa obtina ceea ce au decis deja ca este cu adevarat operational".
Banca Centrala Europeana a coborat dobanda de politica monetara de trei ori din octombrie pana in prezent, la un nivel de 2,5%, ca sa contrabalanseze efectele crizei financiare. Industriile producatoare si de servicii din Europa s-au confruntat in decembrie cu cel mai alert ritm de comprimare a activitatii din ultimii zece ani, intr-un semnal ca economia se afunda in recesiune.
Bancherii centrali europeni sunt mai reticenti decat cei de la Federal Reserve (Fed) sau de la banca centrala a Marii Britanii, Bank of England (BoE), in ceea ce priveste combaterea crizei financiare cu scaderi ale dobanzii cheie.
Banca centrala americana, Federal Reserve, ar putea cobori marti dobanda cheie pana la un nivel minim record, iar guvernatorul Bank of England, Mervyn King, a atras atentia ca autoritatile britanice de politica monetara ar putea, de asemenea, sa coboare dobanda cheie.
Investitorii mizeaza pe faptul ca problemele economice vor forta BCE sa coboare dobanda cheie cu inca jumatate de punct procentual la sedinta din 15 ianuarie, potrivit evolutiei contractelor Eonia.
"Trebuie sa ne ferim sa cadem in capcana cu rate nominale ce ar fi prea mici", a spus Trichet.
"Mi se pare ca acest lucru este ceva la care trebuie, cu siguranta, sa ne gandim, ce va trebui sa analizam si la care va trebui sa reflectam. Dar, dupa cum stiti, noi nu ne luam niciodata angajamente inainte", a declarat seful Bancii Centrale Europene.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii