Salariile vor creste in sfarsit sub ritmul productivitatii

Data publicarii: 16-12-2008 | Economie

Anul 2009 va aduce o crestere mai lenta a salariilor, cu cel mult 10%, ceea ce ar insemna ca productivitatea ar putea sa avanseze pentru prima data dupa multi ani peste cresterea salariala, spun specialistii.

"Avem doua posibilitati privind costurile cu forta de munca. Prima - salariile sa creasca in sectorul privat doar la nivelul inflatiei (estimata la circa 5-6%, ca medie, in 2009 - n.red.), ceea ce ar insemna ca ar trebui sa aiba loc o inversare de trend, iar ritmul de crestere a productivitatii sa il depaseasca pe cel al salariilor", explica Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane. A doua varianta avansata de acesta ia in considerare posibilitatea majorarii cu 50% a salariilor in doar doua domenii bugetare, sanatatea si educatia.

"Daca am avea o crestere incetinita in sectorul privat si o majorare a salariilor in doar doua sectoare bugetare, atunci costurile cu forta de munca vor incetini la 14%", spune Anghel.

In administratia publica, unde salariile au crescut cu circa 10% mai mult decat in sectorul privat, trebuie inghetate salariile, considera Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, care spune ca, desi salariile vor mai creste in sectorul privat, ritmul va fi mai lent.

Ruxandra Stoian, director in cadrul companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers Romania, estimeaza procentul de crestere salariala pentru 2009 la 10%. "Cele mai mari cresteri salariale vor fi pentru pozitiile de care companiile au cea mai mare nevoie, in functie de domeniul de activitate; nu vor mai exista «pozitii-vedeta» care au, automat, cresteri salariale. Prima parte a anului va fi caracterizata de o temperare a cresterilor salariale si de o atitudine de expectativa din partea companiilor, nu de masuri extreme", afirma Stoian.

Alti specialisti considera ca salariile vor scadea pe parcursul anului viitor. "Salariile din companii vor scadea, in medie, cu 3-6%, dar nu pentru toate pozitiile. Sunt inlaturate persoane experimentate si scumpe si sunt inlocuite de tineri profesionisti pe care firmele ii pot plati mai putin", explica Madalina Popescu, general manager la compania de consultanta HR Pluri Consultants Romania. Manageri de top si specialisti care aveau salarii de mii de euro au fost disponibilizati si, in prezent, isi cauta de lucru, spune reprezentantul Pluri Consultants. "Pozitiile aflate la adapost de reducerile de personal sunt cele de executie si cele pentru care specialistii sunt foarte rari - web designer de top, financial controller", mentioneaza Popescu. Un nivel mare de risc se intalneste la posturile care se regasesc in toate companiile din piata - de exemplu, specialist financiar, pentru care firmele pot angaja de pe piata personal mai ieftin, renuntand la salariile foarte ridicate.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: