A venit vremea bancilor pentru locuinte
Data publicarii: 16-12-2008 | Finante-BanciCriza de lichiditati din mediul bancar clasic, dar si recentele facilitati acordate de Executiv transforma bancile pentru locuinte in solutii perfecte de criza, noteaza Cotidianul.
In actualul context financiar marcat de o stagnare aproape completa a procesului clasic de creditare, cele doua banci care functioneaza pe sistemul economisire-creditare reprezinta o varianta importanta la imprumuturile imobiliare clasice. Deciziile luate de Guvern in sprijinul acestui tip de finantare vin sa scoata si mai mult in evidenta avantajele pe care sistemul bauspar economisire-creditare il ofera pe timp de criza. Guvernul a decis recent sa majoreze valoarea minima a primei oferite tinerilor cotizanti la bancile pentru locuinte de la 150 la 250 de euro. De asemenea, ponderea primei anuale in suma economisita a crescut de la 15 la 25%.
In acest fel, o familie de tineri care economiseste anual 1.000 de euro, adica 3.800 de lei la un curs de 3,8 lei/euro, va beneficia de o prima in valoare totala de 950 de lei fata de doar 456 de lei cat era inainte. La o suma economisita de 5.000 de euro, valoarea primei anuale ar fi de aproximativ 4.750 de lei.
In Romania exista doua banci care activeaza pe sistemul economisire-creditare. Una dintre ele, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, a rezultat din fuziunea HVB Banca pentru Locuinte cu similara apartinand grupului Raiffeisen, iar cea de-a doua, BCR Banca pentru Locuinte, are ca actionar majoritar grupul Erste, care detine majoritar si Banca Comerciala Romana. BCR Banca pentru Locuinte are 64 de tipuri de contracte de economisire-creditare in portofoliul de produse aprobat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In sistemul de economisire-creditare, clientii incheie un contract pentru o suma stabilita de comun acord cu banca. O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada, la care se adauga dobanda si o prima anuala de la stat de 25% din valoarea economiilor (cel mult 250 de euro) adaugate in cont, in fiecare an.
Cealalta parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii, acordat de banca dupa perioada de economisire. Valoarea creditului este egala cu valoarea sumei economisite. Dobanda anuala pentru creditul acordat in acest sistem este intre 5 si 6%. Potrivit reprezentantilor BCR, randamentul total pentru depozitul in acest sistem depaseste 11% pe an. Perioada minima de economisire este de 18 luni, iar durata maxima de rambursare a creditului este de 88 de luni. De asemenea, nici prima de stat si nici dobanda nu se impoziteaza. Clientul are, de asemenea, posibilitatea deducerii fiscale in limita a 300 de lei la calculul impozitului pe venitul global. In cazul in care se doreste rambursarea anticipata a creditului, banca nu percepe comision pentru aceasta optiune.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani