Seful FMI vede riscuri de criza mondiala prelungita si de revolte sociale
Data publicarii: 16-12-2008 | InternationalEconomia mondiala s-ar putea adanci intr-o criza prelungita, care sa starneasca revolte sociale, daca guvernele nu maresc si nu implementeaza pachetele promise de stimulente, a avertizat luni directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters.
Cresterea economica a Chinei se tempereaza, in conditiile in care economia mondiala inregistreaza o comprimare fara precedent a activitatii si se indreapta spre recesiune, ceea ce sporeste riscul de a asista la alte revolte precum cea din Grecia, a spus Strauss-Kahn.
Fara o reactie rapida din partea guvernelor, inceputul revigorarii economice - estimat in prezent pentru sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010 - ar putea veni mai tarziu, a atras atentia seful FMI.
"Mai sunt inca multe lucruri de facut, iar daca nu le vom face, ne va fi greu sa evitam o criza indelungata pe care toata lumea ar vrea sa o evite", a declarat Dominique Strauss-Kahn.
Seful Fondului Monetar International a estimat ca protestele violente se vor extinde in cazul in care sistemul financiar nu este reorganizat in beneficiul tuturor, nu doar al unei elite restranse.
"Daca nu suntem in stare sa facem acest lucru, ar putea sa apara revolte sociale in multe locuri, inclusiv in economiile avansate", a adaugat seful FMI.
Fondul ar putea revizui in scadere in ianuarie estimarea actuala, de 2,2%, pentru cresterea economica mondiala, in contextul in care guvernele se opun sau nu au capacitatea sa aloce suficiente fonduri, ca sa restabileasca increderea, ptrivit lui Strauss-Kahn.
Dominique Strauss-Kahn a atras atentia ca pachetul de stimulente al Uniunii Europene, echivalent cu 1,5% din produsul intern brut (PIB), este insuficient.
Seful FMI a aratat ca liderii europeni tin inca sa se incadreze in limitele de deficit bugetar de dinainte de criza atunci cand planifica pachetul de stimulente, in loc sa adopte reglementari noi, adecvate dimensiunii problemelor economice.
"Ne confruntam cu o scadere fara precedent a productiei si avem indicii ale unei incertitudini semnificative ce limiteaza eficienta unor masuri de politica fiscala", a spus seful FMI.
Fondul recomanda guvernelor sa cheltuie cumulat 2% din PIB-ul mondial, respectiv 1.200 miliarde dolari, ca sa reduca riscul unei recesiuni mondiale catastrofale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii