Seful FMI vede riscuri de criza mondiala prelungita si de revolte sociale
Data publicarii: 16-12-2008 | InternationalEconomia mondiala s-ar putea adanci intr-o criza prelungita, care sa starneasca revolte sociale, daca guvernele nu maresc si nu implementeaza pachetele promise de stimulente, a avertizat luni directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters.
Cresterea economica a Chinei se tempereaza, in conditiile in care economia mondiala inregistreaza o comprimare fara precedent a activitatii si se indreapta spre recesiune, ceea ce sporeste riscul de a asista la alte revolte precum cea din Grecia, a spus Strauss-Kahn.
Fara o reactie rapida din partea guvernelor, inceputul revigorarii economice - estimat in prezent pentru sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010 - ar putea veni mai tarziu, a atras atentia seful FMI.
"Mai sunt inca multe lucruri de facut, iar daca nu le vom face, ne va fi greu sa evitam o criza indelungata pe care toata lumea ar vrea sa o evite", a declarat Dominique Strauss-Kahn.
Seful Fondului Monetar International a estimat ca protestele violente se vor extinde in cazul in care sistemul financiar nu este reorganizat in beneficiul tuturor, nu doar al unei elite restranse.
"Daca nu suntem in stare sa facem acest lucru, ar putea sa apara revolte sociale in multe locuri, inclusiv in economiile avansate", a adaugat seful FMI.
Fondul ar putea revizui in scadere in ianuarie estimarea actuala, de 2,2%, pentru cresterea economica mondiala, in contextul in care guvernele se opun sau nu au capacitatea sa aloce suficiente fonduri, ca sa restabileasca increderea, ptrivit lui Strauss-Kahn.
Dominique Strauss-Kahn a atras atentia ca pachetul de stimulente al Uniunii Europene, echivalent cu 1,5% din produsul intern brut (PIB), este insuficient.
Seful FMI a aratat ca liderii europeni tin inca sa se incadreze in limitele de deficit bugetar de dinainte de criza atunci cand planifica pachetul de stimulente, in loc sa adopte reglementari noi, adecvate dimensiunii problemelor economice.
"Ne confruntam cu o scadere fara precedent a productiei si avem indicii ale unei incertitudini semnificative ce limiteaza eficienta unor masuri de politica fiscala", a spus seful FMI.
Fondul recomanda guvernelor sa cheltuie cumulat 2% din PIB-ul mondial, respectiv 1.200 miliarde dolari, ca sa reduca riscul unei recesiuni mondiale catastrofale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani