Studiu: 63% dintre romani prefera sa aiba sefi
Data publicarii: 12-12-2008 | HR/CariereStudiul "Atitudini fata de munca in Romania", lansat, joi, de Fundatia Soros, releva faptul ca perceptia romanilor fata de locul de munca este marcata de atributele de siguranta si utilitate sociala.
"Aparitia pe primul loc a nevoii referitoare la siguranta locului de munca nu este deloc suprinzatoare, data fiind experienta relativ recenta a disponibilizarilor masive din companiile foste de stat sau privatizate", a explicat sociologul Mircea Comsa, coautor al studiului.
Romanii ar prefera intr-o masura semnificativ de mare sa lucreze pentru altcineva (63%), mai degraba decat pe cont propriu (30%), respectiv sa lucreze intr-o firma mare (54%) in defavoarea uneia mici (28%). De asemenea, jumatate din populatia adulta ar dori sa lucreze pentru o firma de stat (51%), doar 37% preferand o firma privata.
Lucrarea releva faptul ca 78% din persoanele ocupate au declarat ca prefera intr-o masura foarte mare un loc de munca sigur, iar 38% sunt de parere ca locul lor de munca actual este foarte sigur. 68% spun ca este foarte important ca un loc de munca sa ofere un venit ridicat, iar 10% sunt total de acord ca locul lor de munca le asigura un astfel de venit.
Majoritatea angajatilor din Romania se declara satisfacuti de locul de munca. Astfel, 13% spun ca sunt complet multumiti, 18% foarte multumiti, 47% destul de multumiti si doar 16% declara ca sunt nici multumiti, nici nemultumiti (restul de 6% sunt nemultumiti.
Din totalul celor care se declara complet sau foarte multumiti de locul de munca, barbatii au un grad de satisfactie ceva mai mare comparativ cu femeile. Satisfactia tinde sa creasca pe masura ce creste varsta, nivelul de educatie si clasa sociala, este maxima in cazul patronilor (58% sunt foarte sau complet multumiti de locul lor de munca) si ceva peste medie in Bucuresti.
In ceea ce priveste rata de participare a populatiei ocupate la programe de pregatire profesionala, cu un procent de 25%, Romania se afla, in context international, pe pozitia 28 din 33 de tari.
Venitul mediu al femeilor angajate in sectorul de stat este de 85% din cel al barbatilor, iar in sectorul privat, de 79% din cel al barbatilor.
Studiul "Atitudini fata de munca in Romania" se bazeaza pe rezultatele a doua sondaje de opinie, realizate in perioada 4-24 mai 2008, primul pe un esantion de 2.400 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei (in varsta de 18 ani si peste), avand o marja de eroare de 2%. Al doilea sondaj, cu un esantion de 1.000 de persoane, este reprezentativ pentru populatia roma din Romania (in varsta de 18 ani si peste), avand o marja de eroare de 3%.
Agerpres
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii