Raiffeisen anticipeaza o crestere a economiei romanesti cu 2,5% in 2009
Data publicarii: 11-12-2008 | EconomieEconomia Romaniei si-ar putea tempera cresterea la 2,5% in 2009, dupa un avans de circa 8,2-8,3% in acest an, dar important este ca va putea sa-si continue cresterea, chiar mai mult decat decat alte tari din UE, a spus, joi, la Viena, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
Dupa cresterea sustinuta de circa 6% pe an din ultima perioada, Romania va trebui sa gaseasca masuri care sa ii asigure o aterizare lina a economiei, dar in nici un caz prin relaxari fiscale care sa duca la cresterea consumului, care a sporit cu inca 16% in trimestrul III, a explicat Dumitru.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o crestere anuala de 9,1% in trimestrul III, respectiv cu 8,9% pana la 335,2 miliarde lei (92,13 miliarde euro) in primele noua luni din 2008, dar institutul va prezenta defalcat aceasta crestere abia pe 15 decembrie.
"Daca scoatem din calcul agricultura, cresterea economica a incetinit deja destul de mult inca din trimestrul III, la 5,3%", a estimat economistul sef al Raiffesien Bank Romania.
Un pas esential este ca noul guvern sa ia masuri de sustinere a economiei, prin corelarea salariilor cu productivitatea muncii, in caz contrar, economia urmand sa se autoechilibreze oricum, dar de o maniera mai dura, prin accelerarea inflatiei si deprecierea semnificativa a leului.
Romania nu are, insa, o problema nationala cu somajul, in conditiile in care datele Organizatiei Internationale a Muncii (ILO) arata un nivel de 5,9% al acestuia, relativ mic fata de alte state, a mai spus Dumitru. El a explicat ca e greu de anticipat cati romani se vor intarce din strainatate sa lucreze in tara, dar am putea vorbi de o problema la nivel de stat doar daca somajul va atinge in jur de 10%. Daca, in schimb, acesta se va limita la circa 6,5% situatia va fi rezonabila.
El a mai atras atentia asupra deficitului bugetar, care a ajuns deja la 3% din PIB la sfarsitul lunii noiembrie si este foarte probabil sa depaseasca acest nivel la finalul anului.
Cat despre 2009, daca vor fi urmate toate angajamentele de majorari salariale, deficitul bugetar s-ar putea adanci lejer la 5-6% din PIB, a mai spus Dumitru si a atentionat ca politicile fiscale si salariale vor trebui sa limiteze pe cat posibil acest deficit la 1-2% din PIB.
"Trebuie luate masuri de eficientizare a modului de cheltuire a banului public, astfel incat sa fie taiate cheltuielile care nu sunt necesare. Abia dupa aceea as lua in calcul posibile majorari de taxe si impozite, pentru cresterea veniturilor la buget. Pe termen mediu si lung, insa, nu cred ca vom putea scapa de cresterea taxelor, dar aceasta va trebui gandita foarte bine si e greu de spus daca va fi vorba de TVA sau de cota unica", a explicat Dumitru.
Romania trebuie sa isi creeze credibilitate prin forte proprii, nu prin acorduri cu FMI
Dumitru a mai atras atentia ca Romania trebuie sa faca tot posibilul sa absoarba cat mai multe din fondurile europene. Finantarea prin proiecte de la Banca Mondiala sau cofinantarea fondurilor europene prin BEI, in special pentru infrastructura, ar fi de asemenea o solutie, dar nu si finantarea de la Fondul Monetar International (FMI).
"Nu stiu daca e cazul unui acord cu FMI. Avem nevoie de credibilitate in fata investitorilor straini prin masuri proprii, nu prin FMI", a mai spus Dumitru.
El a adaugat ca leul se confrunta, in prezent, cu presiuni de depreciere puternice, asa cum se intampla si cu majoritatea valutelor emergente, care au un curs volatil din cauza perceptiei negative din partea investitorilor.
Dumitru mizeaza pe o stabilizare a cursului de schimb la un nivel mediu de 3,80 lei/euro in 2009, dar admite ca volatilitatea cursului ar putea sa fie destul de mare pe parcursul anului.
"Cursul nu trebuie lasat sa se deprecieze foarte mult pentru ca apar presiunile inflationiste si anticiparile inflationiste puternice, ce duc la instabilitate financiara. Acestea se vor accentua mai ales daca euro va trece de 4 lei. De aceea vedem cum banca centrala ia masuri de prevenire a deprecierii excesive a leului, dar pe termen mediu si lung, situatia trebuie reglata prin politici economice care sa inspire credibilitatea economiei romanesti", a mai spus Dumitru.
Referitor la obiectivul adoptarii monedei europene in 2014, el a precizat ca e posibil sa vedem incercari de accelerare a indeplinirii conditiilor de aderare, data fiind protectia pe care o confera o moneda cu statul de rezerva la nivel international, precum euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani