Banca Mondiala va imprumuta tarilor sarace pana la 2 miliarde dolari
Data publicarii: 11-12-2008 | InternationalBanca Mondiala (BM) a anuntat miercuri lansarea unei linii de creditare de urgenta, pe termen lung si fara dobanda, destinata celor mai sarace tari din lume, a carei valoare ar putea ajuge la 2 miliarde dolari, relateaza AFP.
"Facilitatea, ce reprezinta un raspuns de urgenta al Asociatiei Internationale de Dezvolatre (AID) la criza financiara, a fost aprobata marti de consiliul de administratie al Bancii Mondiale, si va permite BM sa finanteze rapid programele de securitate sociala, de infrastructura, de educatie si de sanatate", arata un comunicat al institutiei.
AID este o filiala a Bancii Mondiale ce ofera imprumuturi pentru 78 dintre cele mai sarace tari ale lumii. AID dispune de resurse de 42 miliarde dolari, potrivit BM. In anul financiar 2007-2008, incheiat la sfarsitul lunii iunie, angajamentele AID, ce constau in imprumuturi, subventii, ajutoare si garantii, ajunsesera la 11,2 miliarde dolari.
"Nu ne putem permite sa efectuam operatiunile standard. Avem nevoie de un plan de salvare a oamenilor, nu numai de salvare a sistemului financiar, si avem nevoie de o mare capacitate de reactie pentru a ne asigura ca banii ajung rapid acolo unde este cel mai necesar", a declarat presedintele BM, Robert Zoellick.
"Deja 100 milioane de persoane se confrunta cu saracia, din cauza preturilor ridicate la alimente si petrol, si estimam ca reducerea cresterii economice cu un punct procentual in tarile aflate in curs de dezvoltare va pune alte 20 milioane persoane in aceastasituatie", a adaugat Zoellick.
Potrivit BM, impactul crizei financiare asupra tarilor sarace va fi important, chiar daca "in mare parte indirect", fiind resimtit prin scaderea investitiilor, in turism, prin nivelul creditulelor disponibile, prin scaderea cursurilor valutare si prin cresterea incetinita a exporturilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice