Deprecierea leului a limitat in noiembrie temperarea inflatiei la 6,8-7,2%
Data publicarii: 10-12-2008 | EconomieDeprecierea leului a limitat temperarea inflatiei anuale in noiembrie la 6,8-7,25%, in ciuda unui efect de baza favorabil, in contextul in care cererea ramane ridicata si continua sa sustina preturile, estimeaza analistii.
In septembrie, rata anuala a inflatiei coborase la 7,39%, de la 8,02% in august. In iulie, inflatia atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%.
"Cursul euro-leu este in continuare principalul motiv al cresterii preturilor. Inflatia anuala scade datorita efectului de baza, insa ma astept la cresteri de preturi la produse agroalimentare din cauza cererii ridicate, desi a fost un an agricol destul de bun", a spus economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care estimeaza o inflatie anuala de 7-7,25% in noiembrie.
In noiembrie, leul s-a depreciat cu 0,8% in fata euro, pana la un curs mediu de referinta de 3,7753 lei/euro, de 3,7454 lei/euro in octombrie.
Melania Hancila, seful departamentului de cercetare Volksbank Romania, considera ca inflatia anuala a ramas in noiembrie peste nivelul de 7%, pe fondul deprecierii monedei nationale, care a afectat preturile la servicii, dar si la produsele alimentare si nealimentare.
"Inflatia anuala va ajunge la 7,07%, daca luam in calcul deprecierea leului inca din octombrie, cand au fost facute unele stocuri, si cresterea preturilor la produsele volatile ca un factor sezonier", a spus Hancila.
Estimarea este identica celei a analistului Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu.
Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, estimeaza ca rata anuala a inflatiei va fi in noiembrie de 7% si ca se va mentine deasupra acestui nivel pana in februarie 2009.
Traderul Millennium Bank Ciprian Dascalu si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza o inflatie anuala de 6,8% in noiembrie, corespunzatoare unei cresteri medii a preturilor de 0,4% fata de luna anterioara, pe fondul ieftinirii semnificative a combustibilului.
"Se pare ca luna aceasta s-a transmis efectul scaderilor de pe pietele internationale si asupra pretului la combustibili", a spus Dascalu.
Cu toate acestea, cererea ridicata si deprecierea leului au ridicat in continuare preturile la alimente, "tendinta care va continua, daca luam in calcul si majorarile salariale", a spus Dumitru.
BNR ar putea astepta luna februarie pentru a reduce dobanda cheie
Perspectivele unui nivel ridicat al inflatiei in luna ianuarie ar putea face Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa astepte a doua sedinta de politica monetara de anul viitor pentru o reducere a dobanzii cheie, insa unii analisti cred ca o reducere graduala a rezervelor minime obligatorii reprezinta un scenariu plauzibil.
"BNR ar putea astepta datele complete pentru trimestrul IV din 2008 ca sa reduca dobanda cheie. In plus, in februarie va fi si raportul asupra inflatiei, iar o eventuala taiere a dobanzii cheie nu are sens fara injectie de lichiditate in piata, nu este suficienta", considera Chidesciuc.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank, care mizeaza de asemenea pe o reducere a dobanzii cheie in februarie, estimeaza ca banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru a injecta lichiditate in piata.
"Este discutabil daca taierea dobanzii cheie se va face in ianuarie sau in februarie, insa este destul de greu ca inflatia sa se tempereze, iar BNR ar putea pastra o politica restrictiva", a mai spus Dumitru.
Unii analisti cred, totusi, ca banca centrala va aduce dobanda de politica monetara la nivelul de 9,75% pe an inca din ianuarie, pentru a da un semnal pozitiv pietei.
"Va fi o scadere modesta, avand in vedere ca au dat deja semne prin mentinerea ei la 10,25%. Mai mult, inflatia se va tempera, iar economia da semne de oboseala, asa ca este nevoie de un imbold din partea BNR", a spus Hancila.
Institutul National de Statistica (INS) va publica joi, 11 decembrie, datele despre inflatia din noiembrie. BNR si-a revizuit, in ultima sedinta de politica monetara din acest an, prognoza de inflatie pentru finalul lui 2008, de la 6,6% la 6,7%, nivel semnificativ peste tinta de inflatie, de 3,8% plus sau minus un punct procentual. Pentru 2009, tinta de inflatie a BNR este de 3,5% plus sau minus un punct procentual.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice