Angajari doar pe spranceana in 2009
Data publicarii: 10-12-2008 | HR/CarierePonderea firmelor care intentioneaza sa aduca oameni noi in primul trimestru al anului viitor a scazut sub o treime. Companiile specializate recomanda restructurari si pastrarea elitelor.
Ponderea firmelor care intentioneaza sa faca angajari in primul trimestru din 2009 a coborat la 28%, cu patru puncte procentuale sub nivelul aferent perioadei octombrie-decembrie 2008, arata un studiu al Manpower. In acelasi timp a crescut usor ponderea firmelor care anticipeaza diminuarea recrutarilor sau chiar reduceri de personal, de la 11%, cati intentionau sa renunte la angajati in trimestrul patru, la 12% in primele trei luni din 2009.
Informatiile privind previziunea neta de angajare au la baza diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza, in trimestrul urmator, o crestere a volumului total de recrutari si procentul de angajatori care prevad o scadere.
"Declinul continuu inregistrat in Romania in ceea ce priveste activitatea de angajare nu este o surpriza tinand cont de conditiile actuale inregistrate pe piata in randul companiilor, care isi vor ajusta cu o mai mare atentie angajarile in functie de noua cerere de produse sau servicii pe care le ofera", a declarat directorul general al Manpower Romania, Camelia Stanculescu.
In acelasi timp, companiile de consultanta recomanda firmelor sa declanseze campanii de restructurare, dar sa pastreze angajatii cu adevarat eficienti. Companiile trebuie sa gandeasca planuri de restructurare si o strategie rapida de iesire din criza, dar si sa urmareasca in acelasi timp mentinerea oamenilor buni, care sunt primii tentati sa plece in astfel de momente, a afirmat Speranta Munteanu, senior director la PricewaterhouseCoopers, citata de MEDIAFAX. "In situatii de criza, oamenii buni pleaca primii. Companiile romanesti trebuie sa fie foarte atente. Ei se tin prin comunicare directa, prin implicare in planul de criza, prin metode de compensare care sa corespunda momentului", a explicat Munteanu. Ea a aratat ca in momente de criza specialistii vad atat oportunitati de a incepe afaceri pe cont propriu, dar mai ales sunt atrasi de firmele concurente care anticipeaza din timp nevoia de o noua strategie si au nevoie uneori de oameni din afara pentru a pune in practica restructurarea.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani