SUA: Plan de 15 miliarde dolari pentru salvarea industriei auto
Data publicarii: 10-12-2008 | InternationalCongresul Statelor Unite va supune miercuri la vot un plan de 15 miliarde dolari pentru salvarea industriei auto, realizat de democrati in acord cu administratia Bush, cu scopul de a mentine companiile auto pe linia de plutire, obligandu-le sa se restructureze, scrie Bloomberg.
Acordul presupune desemnarea unui asa-numit "tar al industriei auto", care ar putea forta companiile General Motors Corp. (GM) si Chrysler LLC sa isi declare falimentul, in cazul in care nu intocmesc un plan de restructurare pana in 31 martie, potrivit unui oficial al administratiei Bush.
"Munca grea a dat roade", a declarat senatorul democrat Carl Levin. "Planul ne aduce aproape de obiectiv, insa, pentru a-l atinge, va fi nevoie de mari eforturi, in special in Senat, unde avem nevoie de 60 de voturi", a spus acesta.
GM si Chrysler au anuntat ca au nevoie de un ajutor combinat de cel putin 14 miliarde dolari pentru a putea continua operatiunile pana pe 31 martie.
Pana marti seara, discutiile au fost incetinite de diverse dispute, precum cererea democratilor ca firmelor auto ce primesc ajutoare de la guvern sa renunte la procesele ce contesta regulile privind emisiile de dioxid de carbon. Un oficial al administratiei a anuntat ca prevederea a fost eliminata.
"Facem progrese si suntem optimisti ca vom ajunge la compromisuri rezonabile ce vor proteja contribuabilii si vor asigura viabilitatea pe termen lung a companiilor auto americane", a declarat Nadeam Elshami, purtator de cuvant al presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.
Liderii congresului urmeaza sa voteze miercuri, odata cu intocmirea versiunii finale a propunerii. Directorul executiv al GM, Rick Wagoner, declara anterior ca falimentul ar presupune lichidarea, din moment ce clientii vor refuza sa cumpere vehiculele companiilor ce nu ar putea emite garantii sau furniza piese de schimb.
GM, Chrysler si Ford Motor Co. au solicitat ajutor guvernamental de 34 miliarde dolari, suma fiind cu aproape o treime mai mare fata de programul Departamentului Energiei, de 25 miliarde dolari, finantat de Casa Alba pentru sprijinirea productiei de vehicule eficiente energetic.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des