Nu se mai cumpara apartamente in faza de proiect
Data publicarii: 10-12-2008 | ImobiliareCriza imobiliara si intarzierile la livrarea apartamentelor noi au facut ca doar locuintele in blocuri finalizate sa mai aiba cat de cat cautare.
Dezvoltatorii care mizau pe vanzarea locuintelor inca din faza de proiect pentru a finanta proiectele imobiliare trebuie sa-si schimbe planurile. Agentii imobiliari spun ca putinii clienti care mai sunt interesati de achizitionarea unei locuinte noi se orienteaza catre blocuri deja finalizate. "Fata de anii trecuti, clientii se reorienteaza catre proiectele in faza avansata de finalizare sau chiar finalizate. Cumparau la inceput in faza de proiect, pentru ca nu prea aveau alte solutii", ne-a spus Leonard Ceausu, reprezentantul companiei Adama, director de vanzari pe zona Titan. Motivul: oferta mai mare . "Motivul principal pentru care clientii se orienteaza catre aceste proiecte il reprezinta oferta mai mare.
Multe proiecte au fost finalizate in acest an sau se afla foarte aproape de finalizare", a amintit Leonard Ceausu.
Neincrederea este un alt factor care ii determina pe romani sa mizeze pe apartamentele finalizate. Faptul ca in unele ansambluri rezidentiale s-au semnalat intarzieri la livrarea apartamentelor, dar si ca unele companii care anuntasera investitii imobiliare au decis sa le amane pana va trece criza financiara. "Nu avem cerere pentru apartamente in aceasta perioada. Oamenii nu mai vor apartamente in stadiu de proiect, pentru ca nu stiu cand se vor muta in ele, in situatia in care este acum piata imobiliara", spune Dan Titel, managerul companiei imobiliare Domus. Conform unui studiu realizat de compania imobiliara Colliers, vanzarile de locuinte in stadiul de proiect nu vor mai avea o pondere asa de mare in piata. Vanzarile off-plan vor avea o pondere de doar 10-30% din totalul vanzarilor, in vreme ce restul de 70-90% vor fi locuinte finalizate. Nici faptul ca vor beneficia de un discount consistent in momentul achizitionarii unei locuinte in faza de proiect nu este un argument suficient de convingator pentru clienti.
Avantajul cumpararii unui apartament finalizat este ca se poate verifica produsul. "Mai toti clientii asta cauta. Apartamente finalizate sau aproape de finalizare pentru a vedea calitatea apartamentului, a finisajelor, a instalatiilor. Una este sa vada in proiect ca blocul va fi construit din caramida Porotherm, alta este sa vada la fata locului", ne-a spus Oana Ivan, project manager in cadrul firmei Benevo the Homes Store. Cumpararea locuintelor gata finalizate are si dezavantaje. "Normal, un apartament gata finalizat, «ready to move in», este mai scump decat un apartament intr-un ansamblu ce va fi finalizat peste doi ani", a precizat Oana Ivan.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice