De la 1 ianuarie, fumatul in restaurante va fi restrictionat

Data publicarii: 10-12-2008 | Lifestyle

Restaurantele trebuie sa aiba, incepand cu 1 ianuarie, spatii special amenajate si delimitate pentru fumatori si nefumatori. Desi mai sunt doar 3 saptamani pana sa intre in vigoare norma Ministerului Sanatatii, nici un restaurant nu este pregatit in acest sens.

Un tur prin cateva restaurante arata ca nu sunt pregatite sa respecte normele de la data impusa. "Nu avem un spatiu destinat nefumatorilor, dar ii mutam in alta parte a localului. O sa punem un perete despartitor  din rigips, dar nu cred ca o sa-l finalizam pana la inceputul anului", spune Ioan Anghel, patronul unui local din strada Tunari. Chiar daca au auzit de noile norme, patronii nu se grabesc sa indeplineasca cerintele. "Am auzit ca trebuie sa avem un spatiu separat pentru nefumatori, dar inca nu l-am facut. Cred ca o sa punem un profil cu geam despartitor", declara Sorin Gherman, patronul unui local de pe strada Mihai Eminescu. "Nu am stiut ca trebuie sa fie 50% din spatiu pentru fumatori si 50% pentru nefumatori. Oricum mai multi sunt fumatori. Pentru nefumatori avem cateva mese.", spune George Coman, alt patron de restaurant.

Alte localuri vor alege varianta mai simpla, fara a face modificari si vor declara localul pentru fumatori, pentru a nu-si pierde clientela. "De cand o sa intre in vigoare legea o sa afisam ca acest local este doar pentru fumatori. Este un spatiu mic si nu avem cum sa-l impartim. Pana atunci ii punem la mese izolate, in colturi diferite pe nefumatori", precizeaza Mihai Sipot, patronul unui local din bulevardul Dacia. Altii au facut spatiile, insa acestea nu sunt conforme cu prevederile legale prin care spatiul trebuie sa fie impartit pe jumatate intre fumatori si nefumatori. "Noi am facut deja un spatiu pentru nefumatori, dar nu l-am facut pe jumatate. Nu mi se pare corect sa se impuna acest lucru. Am cheltuit destul de mult pentru a face spatiul si nu as vrea sa fiu nevoit sa mai cheluiesc in plus sa-l refac" spune Sergiu Roman, alt patron de restaurant de pe Calea Dorobantilor.

Localurile publice risca sa fie inchise

Odata cu intrarea in vigoare a legii vor incepe si controalele Oficiului pentru Protectia Consumatorului. Patronii de restaurante care nu vor avea spatii amenajate conform legii vor fi amendati, iar localurile pot fi chiar inchise. "Se va analiza fiecare situatie in parte si vor fi aplicate sanctiuni in functie de neregulile gasite si de gravitatea abaterilor. Se risca chiar si inchiderea localului, insa nu pot sa va precizez exact in care situatie se va lua aceasta masura", a declarat inspector-sef OPC, Ion Mateescu.

Incepand cu 1 ianuarie 2009 in restaurante si baruri spatiile pentru fumat vor trebui sa reprezinte maximum 50% din suprafata spatiului alocat clientilor si ca va fi obligatoriu sa se asigure ventilare si izolarea lor de spatiile pentru nefumatori. Localurile cu o suprafata mai mica de 100 m patrati pot alege sa functioneze fie ca unitati in care se fumeaza fie ca unitati in care nu se fumeaza. Nerespectarea acestor prevederi se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 de lei. Spatiile pentru nefumatori vor trebui delimitate strict si nu trebuie sa existe spatiu de acees sau tranzit in aceste spatii, iar zonele pentru nefumatori vor trebui ventilate corespunzator.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: