Recesiunea imobiliara diversifica oferta de locuinte date spre inchiriere
Data publicarii: 09-12-2008 | ImobiliarePiata rezidentiala premium si de lux va inregistra in urmatorul an cea mai mare oferta de proprietati date spre inchiriere, odata ce si dezvoltatorii vad in inchiriere o oportunitate de deblocare a acesteia, sustine consultantul in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox, Oana Lungu.
Potrivit DTZ, oferta constanta din ultimii ani era constituita din proprietatile inchiriate de catre cei care detin deja cel putin o alta locuinta si care privesc a doua proprietate ca pe o investitie, o sursa suplimentara de venit. Consultantii mai spun ca acestora din urma li s-au adaugat in ultimele opt luni, gradual, oferte de la diversi proprietari care nu activasera inainte pe segmentul inchirierilor.
"Este vorba, in primul rand, despre cei care in urma cu aproximativ un an achizitionat la un pret avantajos proprietati in zone de top, de obicei vile, pe care le-au renovat in vederea unei investitii pe termen scurt si care asteptau momentul oportun de a le vinde pentru a obtine profit. Acestia insa au fost luati prin surprindere de noile conditii de piata si au realizat ca randamentul investitiei nu mai este unul realist in prezent indreptandu-se acum astfel spre inchirierea lor, de cele mai multe ori la un pret mai ridicat decat pretul pe care l-ar fi cerut, respectiv obtinut inaintea perioadei de criza", spune Oana Lungu.
Aceasta sustine ca in al doilea rand, finalizarea mai multor ansambluri rezidentiale a adus un nou tip de oferta pe piata: apartamente noi cu finisaje si facilitati premium, in locatii centrale langa parcuri, lacuri etc.
"Proprietarii sunt reprezentati, pe de o parte, de micii investitori care au achizitionat portofolii de apartamente intr-unul sau mai multe ansambluri rezidentiale in vederea revanzarii acestora pe termen scurt si mediu. Pe o piata pe care tranzactiile s-au redus semnificativ in ultimele luni, si acestia au ales varianta inchirierii", mai spun consultantii DTZ.
La randul lor si dezvoltatorii de imobile rezidentiale vad in inchiriere o oportunitate de deblocare a pietei. Astfel, in contextul inaspririi conditiilor de creditare si a unei stari generalizate de expectativa, acestia prefera sa ofere apartamentele spre inchiriere viitorilor proprietari, oferindu-le inclusiv posibilitatea de le cumpara la un pret preferential peste o perioada ce variaza de la un an la trei sau chiar patru ani.
"Aceasta noua oferta de apartamente in ansambluri rezidentiale a imobilizat oferta de apartamente in blocurile vechi. Interesul scazut fata de apartamentele vechi s-a facut simtit relativ repede de catre proprietarii care au scazut chiriile simtitor", mai spune Oana Lungu, care considera ca oferta va continua sa creasca si in urmatorul an, odata cu finalizarea altor proiecte rezidentiale, echilibrand balanta cerere-oferta.
In aceste conditii, noile aparatamente care intra si vor intra in circuitul inchirierii isi vor pune amprenta si asupra pretului, iar proprietarii vor fi nevoiti sa scada pretul in prima faza cu acele procente acumulate in aceste ultime luni.
DTZ este o companie internatioanala de consultanta imobiliara, cu peste 12.500 specialisti care consiliaza si actioneaza pentru companii multinationale, mari institutii financiare, guverne, dezvoltatori si investitori in 40 de tari din toata lumea. Cu 200 de birouri in 163 de orase, DTZ asigura servicii integrate de agentie, de consultanta de corporatie, brokeraj, evaluari, finantari corporative, managementul proprietatilor si cercetare de piata.
In noiembrie 2002, dupa noua ani de activitate de succes pe piata imobiliara din Romania, Echinox Consulting a incheiat un acord de parteneriat cu compania multinationala DTZ, una dintre firmele lider pe plan international in domeniul imobiliar, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox. DTZ Echinox asigura o gama larga de servicii pentru investitori, ocupanti si proprietari pe toate sectoarele pietei imobiliare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani